Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Serie: Het lied van ijs en vuur (deel 3)

Game of Thrones is de tv-serie die het meest illegaal gedownload wordt. Het is ons niet bekend hoe het zit met de boekenserie, maar deze twijfelachtige eer geeft wel aan hoe populair de creatie van George R.R. Martin is. Vandaag deel drie van onze dossierserie over Het lied van ijs en vuur, over de vijf boeken zelf.

Deze artikelenserie begint hier met deel 1 over Westeros en de rest van de bekende wereld, het begin van de romanserie en de gezichtspunten van de hoofdpersonen.

Het lied van ijs en vuur/ A song of Ice and Fire wordt in Nederland uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. De boeken worden vertaald door Renée Vink (vertaalster, auteur van historische detectives en Tolkien-expert). Hieronder gaan we kort op elk boek uit de serie in, zonder echte spoilers te geven over het plot en het lot van de hoofdpersonen. Maar als je nog niet aan de boeken of de tv-serie bent begonnen, kun je dit artikel wellicht beter overslaan.

Boek 1: Het spel der tronen/ A Game of Thrones

Het rommelt in het koninkrijk van Westeros. Oude vetes broeien en verschillende machtsblokken laten hun oog op de ijzeren troon vallen. Koning Robert lijkt meer aandacht te hebben voor feestvieren dan voor de dreigingen. Hij vraagt zijn oude vriend Eddard Stark om zijn nieuwe Hand (een soort minister president) te worden en dat is olie op het vuur van oude vijandschappen. Door alle diplomatieke en af en toe zelfs fysieke steekspelen heeft niemand meer oog voor bedreigingen van buiten. Zoals de ijzige vijanden achter de Muur in het noorden, of de laatste telgen van het geslacht Targaryen, die hun verloren troon terug willen veroveren. Wie zal de doorslag geven in dit dodelijke spel der tronen?

Boek 2: De strijd der koningen/ A Clash of Kings

Het spel der tronen is ontaard in een oorlog tussen een bonte stoet koningen: drie verschillende hertenkoningen, gesteund door de brullende leeuwen van Lannister, tegen de wolven van Stark, de octopus van de IJzereilanden en de draken van Targaryen. Een grote confrontatie in Koningslanding lijkt in aantocht. Tyrion Lannister probeert daar te redden wat er te redden valt, terwijl de Starks hun geliefde Winterfell veilig proberen te stellen. Intussen worden steeds meer magische krachten actief en dansen de jonge draken van Daenerys in het oosten. Niemand wordt gespaard en alle zijden lijden heftige verliezen. De strijd der koningen is losgebarsten.

Boek 3: Een storm van zwaarden/ A Storm of Swords

In het Nederlands in twee delen uitgegeven: Een storm van zwaarden Deel 1: Staal en sneeuw en Een storm van zwaarden Deel 2: Bloed en goud

De strijd der koningen woedt voort. De Starks hebben overwinningen geboekt, maar zijn het Noorden kwijt. En hun legers en bondgenoten zijn ver verwijderd van het centrum van de macht. Een trouwerij tussen bondgenoten brengt mogelijk een oplossing. In Koningslanding voert de zoon van de oude koning nog steeds een schrikbewind, maar toch zit ook hij in het nauw. In het verre noorden dient een nieuwe dreiging zich aan: de koning van voorbij de Muur. Maar is hij wel degene waar de Nachtwacht al zo lang tegen waakt? En waar komt die andere koning opeens vandaan? Oude rekeningen worden vereffend (of opgehoogd) en Westeros wordt verscheurd door oorlog.

Boek 4: Een feestmaal voor kraaien/ A Feast for Crows
Boek 5: Een dans met draken/ A Dance with Dragons

In het Nederlands is Dans in twee delen uitgegeven:Een dans met draken Deel 1: Zwaarden tegen draken en Een dans met draken Deel 2: Oude vetes, nieuwe strijd

Deze boeken zijn de twee helften van het aanvankelijk geplande vierde deel. Er is voor gekozen om de twee boeken niet in chronologie op te delen, maar in hoofdpersonen. Dus de hoofdpersonen in Feestmaal komen niet ‘live’ voor in Dans en andersom. Een aantal hoofdpersonen beschrijft de naweeën van de oorlog en de voorbereidingen op een aantal nieuwe. Op de IJsmuur worden nieuwe allianties uitgetest en voorbereidingen getroffen voor een confrontatie met aan de ene kant de vijand van achter de Muur en naar het zuiden toe de nieuwe bezetters van Winterfell. Intussen rommelt het in Dorne en (uiteraard) in de hoofdstad. De IJzereilanders kijken naar het oosten voor hun heil en ook andere partijen trekken die kant op. De focus van hun aandacht, Daenerys, is één van de hoofdpersonen van Dans.

Op internet zijn verschillende gidsen te vinden, waarin de chronologische leesvolgorde van Feestmaal en Dans uitgeplozen wordt. Voor wie zin heeft in die puzzeltocht, kijk eens op de Boiled Leather website of op WinterisComing.net (waar  argumenten gegeven worden waarom gecombineerd lezen beter is én waarom juist niet).

Het vierde en vijfde boek kennen weer vele schokkende ontwikkelingen en samen bieden ze een mooie opmaat voor de laatste twee boeken (boek 6: The Winds of Winter en boek 7: A Dream of Spring, nog onbekend wanneer ze uit komen), waarin de overlevenden weer gezamenlijk voorwaarts marcheren, de winter in. Want: ‘Winter is coming’, vergeet dat niet.

Dit is een gewijzigde, uitgebreide en geüpdate versie van het artikel dat in 2010 in het tijdschrift Pure Fantasy verscheen.

Lees ook deel 1 (over Westeros en de rest van de bekende wereld, het begin van de romanserie en de gezichtspunten van de hoofdpersonen) en deel 2 (over de personages, de vorderingen van de serie en randverschijnselen bij het lied).

Inmiddels is er ook een Hebban Page over Game of Thrones gestart. Daar wordt informatie over de boeken, de auteur en de tv-serie gedeeld. Als je daar een bijdrage aan wilt leveren (bijvoorbeeld met stukken over de tv-serie, de personages of als je andere leuke ideeën hebt), mail dan met Debbie van der Zande.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

469 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Serie: Het lied van ijs en vuur (deel 3)

 

Gerelateerd

Over

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Hebban Spots

Game of Thrones

77 volgers

Dit is een Hebban Page voor liefhebbers van de boeken van George R.R. Martin (ook wel 'Een lied van ijs en vuur') en/of de daarop gebaseerde HBO-serie. We waarschuwen altijd voor mogelijke spoilers...

Gesponsorde boeken