Hebban vandaag

Leesclubs /

Sneak preview: Apeirogon van Colum McCann (mét leesclub)

door Hebban Crew 9 reacties
Colum McCann werd diep geraakt door het verhaal van twee vaders, die in het verlies van hun dochters vriendschap in elkaar vonden. De een Palestijns, de ander Israëlisch. Te midden van het zich maar voortslepende conflict schreven zij 'harness the power of your grief' voor McCann op een servet. De auteur wist dat hij er een boek van moest maken. Lees een sneak preview en schrijf je in om mee te doen met onze leesclub.

Colum McCann (Dublin, 1965) vertelt in interviews hoe aangeslagen hij was toen hij tijdens een reis door het Midden-Oosten de twee bevriende vaders ontmoette. Rami Elhanan verloor zijn 14-jarige dochter Smadar in 1997 door een zelfmoordaanslag van een Palestijn. Bassam Aramins 10-jarige dochter Abir stierf in 2007 door een kogel van een Israëlische soldaat. De vaders vonden elkaar in hun verdriet en werden onverwachte maar onafscheidelijke vrienden. Samen leiden ze de organisatie Parents Circle Family Forum, waar ze hun verhalen vertellen.

'"I was sort of priding myself on the fact of being able to deal with everything - I've seen Northern Ireland, I've done this before," said McCann, who grew up in Dublin during the Troubles. He listened to Elhanan and Aramin speak in Beit Jala, a Palestinian town, and sobbed as they told their stories.
(...)
"In our first meeting, Colum was crying like a little kid," Elhanan, 70, said. "His ability to show emotion shows that he's a really fine man with heart – it's the basic of all basics, the ability to show emotion and to show compassion."' - Interview met The New York Times

Het verhaal

McCann schrijft zijn boeken altijd vanuit een waargebeurd oogpunt, maar verweeft deze met fictionele dialogen, scènes en andere details. De titel Apeirogon verwijst naar een wiskundig figuur dat een ontelbaar oneindig aantal zijden heeft. Het staat symbool voor chaotische en verbonden complexiteit – niet alleen in het Midden-Oosten, maar van alles. Het verhaal zelf houdt hij eenvoudig, zich afspelend binnen 24 uur, maar op dat gegeven bouwt een complexe verhaalstructuur. Een boek dat je binnen moet laten komen, en dat voor McCann een gehoopt effect heeft in de lezers:

'I want it to be this thing where we look at one another and say, you know, we have to listen to one another. Let's talk.' - Interview met The Sunday Times

Apeirogon

De Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan zijn allebei vader van een dochter en allebei worden ze geconfronteerd met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld. Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun mysterieuze wereld en tegelijkertijd brute realiteit.

Apeirogon is een caleidoscopische roman, waarin het verhaal wordt afgewisseld met flarden geschiedenis, geluiden, citaten en herinneringen.

De filmrechten van Apeirogon zijn verkocht aan Steven Spielberg. De Nederlandse editie verschijnt gelijktijdig met de Engelstalige editie op 25 februari.

Leesfragment

Wil je alvast een sneak preview lezen van deze veelbelovende en bijzondere roman? Laat je overtuigen en doe ook mee aan de leesclub rondom Apeirogon. We mogen 15 gratis exemplaren uitdelen aan de deelnemers. 

Lees hier een sneak preview van Apeirogon

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze hier

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de Leesclubnieuwsbrief  Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Sneak preview: Apeirogon van Colum McCann (mét leesclub)

 

Gerelateerd

Over

Colum McCann

Colum McCann

Colum McCann (1965) debuteerde in 1994 met de verhalenbundel Vissen in de nacht...

Hebban Spots

Apeirogon

20 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Apeirogon' van Colum McCann (Uitgeverij De Harmonie). Deze geweldige leesclub met dit fantastische boek is afgesloten met een gemiddelde waardering van: 4,6...


Gesponsorde boeken