Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Tien vragen aan Bernice Berkleef

door Hebban Crew 5 reacties
In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Welk boek kostte haar haar nachtrust, wat had ze zelf willen schrijven en welke auteurs zouden ze uitnodigen voor een etentje? Vandaag leren we Gouden Strop-winnaar Bernice Berkleef nog beter kennen.

Bloedsteen gaat over de Nederlandse Ella Verbeek (39), die op een ochtend door de politie van haar bed wordt gelicht. Haar vader is opgepakt wegens het illegaal verschepen van goederen en de politie verdenkt Ella van medeplichtigheid in deze zaak. Haar vader komt in hechtenis te overlijden, Ella wordt vrijgelaten en vertrekt naar Java, om tot rust te komen in hun vakantiehuis.

Daar ontdekt ze dat er sprake is van een familiegeheim, waarin haar vaders verleden (hij heeft vroeger in Indonesië in een jappenkamp gezeten) een belangrijke rol speelt. Er zijn meerdere mensen die dit geheim willen ontrafelen en Ella’s verblijf op het eiland neemt een zeer onaangename wending…

vraag-1

Welk boek kostte jou je nachtrust?

Into The Downing Deep, van Mira Grant. Als er een genre is dat mij niet trekt, is het horror, en sciencefiction horror lees ik al helemaal nooit. Maar dit verhaal gaat over een onderzoeksteam dat naar de Mariana Trench is gezonden, de grootste oceanische kloof ter wereld. Deze is zo diep dat onderzeeërs bij lange na niet in de onderste regionen kunnen komen, waardoor er geen zekerheid bestaat over wat daar leeft. Mira Grant beschrijft het leven dat daar wordt ontdekt op een bloedstollend spannende en tegelijkertijd bijna wetenschappelijke manier, zodat het levensecht lijkt. Ik was tot de laatste bladzijde geboeid en bleef tot diep in de nacht doorlezen.

vraag-2

Welk boek maakte de hoge verwachtingen niet waar?

Fifty Shades of Grey. Ik houd van boeken waarin taboes worden doorbroken. Ik hoopte op een rauw, écht verhaal. Schokkend, maar met voldoende fluf om het leuk te houden. Maar het was meer brave Young Adult-romance, niet eens dark romance. Dat vond ik jammer.

vraag-3

Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?

Om Twelve Years a Slave, bij een scène waarin een slavin in een negentiende-eeuws Amerika haar twee kinderen een hele nacht lang tegen zich aan houdt, in de wetenschap dat zij de volgende dag worden verkocht en ze hen waarschijnlijk nooit meer terug zal zien. Het is de meest aangrijpende scène die ik ooit las.

vraag-4

Welk boek had je zelf wel willen schrijven?

Kruistocht in spijkerbroek, ik vind dat nog steeds het beste jeugdboek aller tijden. Of Alleen op de wereld, wat volgens velen het ultieme jeugdboek is. Of Gebr. (afkorting van 'gebroeders') van Ted van Lieshout, omdat het een zeldzame parel in de Nederlandse jeugdliteratuur is. In mijn ogen is bijna niets mooier dan kinderen aan het lezen krijgen. Een jeugdklassieker op je naam moet toch wel iets speciaals met je doen.

vraag-5

Welke schrijver verdient volgens jou meer erkenning voor zijn/haar boeken?

Katarina von Bredow. Ik en mijn broer, haar debuut, gaat over een meisje dat verliefd wordt op haar broer. Het was zo mooi dat het wat mij betreft vele prijzen had moeten winnen. In haar thuisland Zweden was het ook een groot succes en het werd in meerdere landen uitgebracht, maar toch geniet deze schrijfster maar weinig internationale bekendheid. Dat vind ik jammer, omdat zij naar mijn mening toch echt een van de besten is op het gebied van Young Adult.

vraag-6

Wat is kenmerkend voor jouw boek(en)?

Typerend voor mijn thrillers is dat gewone Nederlandse mensen van de ene op de andere dag in de meest bizarre situaties belanden. Naarmate de situatie voortduurt, verschuiven de grenzen, vervaagt het moreel besef en komen die personages zichzelf tegen. Ik probeer altijd aan te sturen op een totaal onverwacht maar logisch einde.

vraag-7

Wat is het mooiste compliment dat je ooit over jouw werk kreeg?

In een van mijn fantasyboeken beschreef ik een theorie waarin ik stelde dat mensen zich tijdens hun slaap regelmatig in andere dimensies bevinden. Een lezer dacht dat ik daadwerkelijk in een van de beschreven dimensies had vertoefd. Toen ik hem zei dat ik wilde dat het waar was, maar dat het om een verzonnen dimensie ging, werd hij boos. Hij zei dat ik dat, afgaande op mijn eigen theorie, niet zeker kon weten. Dat de wereld die ik had beschreven wel degelijk kon bestaan en dat ik bij het schrijven niet op fantasie, maar op herinneringen was afgegaan. Destijds kreeg ik de rillingen van hem, nu vind ik zijn heftige reactie het mooiste compliment dat ik als schrijver kon krijgen.

vraag-8

Welk boek vind jij van maatschappelijk belang?

Het Achterhuis (dagboekbrieven van Anne Frank). Zodat we altijd blijven onthouden waar we toe in staat zijn, als we niet onze kop erbij houden. Zoals Annejet van der Zijl schreef in Sonny Boy: 'Dat hier iets gebeurde dat onvoorstelbaar en ongeëvenaard was in de beschaafde westerse wereld, namelijk de industriële vernietiging van menselijke wezens.'

vraag-9

Welke auteurs, dood of levend, zou je willen uitnodigen voor een verjaardagsdiner en waarom?

Ik zou graag een verjaardagsdiner willen organiseren voor Paul van Loon. Vroeger las ik al zijn boeken en die van het Griezelgenootschap, bestaande uit meerdere schrijvers. Onder hen waren een paar braveriken die bang waren om de tere kinderziel aan al te veel griezeligs bloot te stellen, maar Paul had het begrepen en heeft mij uren en uren leesplezier bezorgd. Dat zou een topverjaardag worden.

vraag-10

Wanneer heb je jouw schrijversdroom bereikt?

Mijn schrijversdroom was de Gouden Strop winnen. Dat heb ik tegen iedereen die het maar horen wilde gezegd. Als je wilt dat iets gebeurt, moet je dat zo vaak mogelijk uitspreken, daar geloof ik heilig in. Die droom is dit jaar werkelijkheid geworden. Mijn nieuwe droom is dat er films en series worden gemaakt, gebaseerd op mijn boeken en dat die boeken op de nationale en internationale bestsellerlijsten komen. Zo, nu komt het vast uit!

Over de auteur

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Haar thrillerdebuut Cody was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Bloedsteen is haar tweede thriller.

Auteursfoto: via Overamstel

Bloedsteen van Bernice Berkleef

Op een ochtend wordt Ella nietsvermoedend van haar bed gelicht door de politie. Ze wordt verhoord over haar vader, hij zou illegaal goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader, die vroeger in een Jappenkamp heeft gezeten, in hechtenis overlijdt besluit Ella zelf naar Java af te reizen om in hun familiehuis tot rust te komen. In het huis vindt ze aanwijzingen voor een geheim dat haar vader heeft weten te verbergen. Maar ze is niet de enige die lucht heeft gekregen van de verborgen geschiedenis, want haar verblijf op het eiland neemt een zeer onaangename wending...

In 2021 verschenen bij The House of Books.Over de auteur

Hebban Crew

2144 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Bernice Berkleef

 

Gerelateerd

Over

Bernice Berkleef

Bernice Berkleef

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar d...

Gesponsorde boeken