Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Uitgelicht: Herman den Blijker

De Nederlandse Gordon Ramsay, zo wordt Herman den Blijker ook wel genoemd. De twee mannen hebben dan ook veel gemeen. Beiden topkoks, beiden met een eigen programma waarin ze noodlijdende restauranteigenaars van de ondergang redden. En beiden niet bepaald bekend om hun zachte aanpak. Schreeuwers, dus. Wie echter interviews met Herman leest, ontdekt al snel een andere kant. Een zachte man met een grote passie voor goed eten en duurzaamheid.

Stukje biografie
Herman den Blijker is geboren op 21 oktober 1958 in Terneuzen. Op zijn negentiende besluit hij dat hij definitief de culinaire wereld in wil en vertrekt hij naar Frankrijk. Daar leert hij al werkende in een restaurant in de Ardèche de kneepjes van het vak. Om het puntje op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten, volgt hij daarna nog drie jaar cursussen in Parijs.

In 1992 probeert hij zijn eerste zaak op te zetten in Scheveningen. Dit mislukt, maar voor Herman is het geen reden op te geven. In 1993 opent hij De Engel in Rotterdam. Na een zware start, ontvangt het restaurant in 1997 een Michelinster. Sindsdien heeft hij verschillende restaurants opgezet. Sommige verkocht hij, andere gingen failliet.

Sinds 2005 verschijnt Herman met regelmaat op televisie. Op het moment is Herman eigenaar van restaurant LasPalmas, presentator van televisieprogramma’s als Herrie in de Keuken en Mijn tent is top, kookboekenauteur en ontwerper van een lijn kookproducten (verkrijgbaar bij Blokker).

Duurzaamheid en passie

Wie Hermans cv bekijkt, zou denken dat hij graag op de voorgrond treedt, aanwezig is. Het tegendeel blijkt echter waar: “De camera’s staan op mij gericht, maar ik ben op dat moment bezig met mijn vak, de horeca. Van het restaurant of het hotel een betere onderneming maken”, zegt hij. “Dat daar later een miljoen mensen naar kijken, daar houd ik mij op het moment van opnemen helemaal niet mee bezig.” Het gaat hem om de passie voor het vak en hij wil mensen helpen. Duurzaamheid is daarbij een kernwoord. Herman werkt alleen met verse producten die op duurzame manier tot stand zijn gekomen. En daarbij schept hij zijn eigen kansen: samen met slager Piet van den Berg en twee andere partners ontwikkelde hij een manier om op duurzame wijze koeien te fokken, die alleen het allerbeste vlees leveren. “Het zijn schitterende beesten die hier, tot ze geslacht worden, een mooi leven leiden.”   

Boeken
Herman vindt het naar eigen zeggen moeilijk een kookboek te schrijven. “Ik kook niet met receptuur. De bereidingen van gerechten heb ik ergens in mijn kop opgeslagen. Het heeft heel wat gegraaf in mijn geheugen gekost voordat de receptuur op tafel lag.” Toch zijn we inmiddels zeven boeken verder.

Hieronder een lijstje met de meest recente.  

Herman over bonen
(2015)
In Herman over bonen gaat Herman aan de slag met wat in zijn ogen een echt superfood is: de boon. In dit boek vind je veel informatie over de verschillende soorten bonen en natuurlijk veel manieren om ze klaar te maken.  

Vlees!
(2014)
Vlees! is precies wat de titel al belooft: een dik boek waarin Herman alles uitlegt over rund- en kalfsvlees. Natuurlijk vol recepten en uitleg over alle bereidingstechnieken. Hier lees je de Hebbanrecensie
 
Peen & ui
(2010)
Peen & ui is een boek over de Nederlandse keuken met de hutspot in de schijnwerpers. Herman bedacht meer dan 60 recepten met de klassieke combinatie peen en ui. Daarnaast geeft hij een antwoord op alle vragen daaromheen. Wie heeft bijvoorbeeld de hutspot bedacht?  

Zelf iets koken van Herman?
We hebben onderstaand recept uit Herman over bonen voor je uitgezocht.

Stokbrood met kapucijners en piccalillyroom
olijfolie
100 g plakjes katenspek
3 eetl. mayonaise
3 eet. zure room
zwarte peper uit de molen
piccalilly
220 g kapucijners uit de pot (uitlekgewicht) of 100 g kapucijners zelf garen
bosje of zakje waterkers
stokbrood, in sneden
4 bosuien, schuin in stukjes gesneden.

Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de plakjes katenspek krokant.
Maak een lichte mayonaise van de mayonaise en de zure room. Breng op smaak met zwarte peper
Doe de kapucijners in een vergiet en spel af onder stromend koud water. Laat uitlekken.
Schep een paar lepels piccalilly door de kapucijners.
Smeer de mayonaise op de sneetjes brood.
Verdeel de waterkers over de sneetjes brood.
Verdeel de kapucijners over de sneetjes waterkers.
Garneer het geheel met bosui.

Bron: Lopikerwaard.ondernamen.nl



Over de auteur

Natascha van der Stelt

471 volgers
945 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Uitgelicht: Herman den Blijker

 

Gerelateerd

Over

Herman den Blijker

Herman den Blijker

Herman den Blijker is een Nederlandse chef-kok, presentator van culinaire tv-pro...