Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van maart (2018)

door Daphne van Rijssel (crew) 9 reacties
Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen debuten én kun je alvast een fragment lezen. Maak kennis en lees!

Het wolfgetal van Laura van der Haar

'Emma Cline meets Lize Spit in een virtuoos debuut.'


Zo introduceert Uitgeverij Podium de debuutroman van Laura van der Haar. Het wolfgetal is weliswaar haar eerste roman, maar als dichter debuteerde ze vier jaar geleden al met haar bundel Bodemdrang. Ook op De Speld en Vice verschijnen regelmatig stukken van haar hand. 

Het wolfgetal is een zintuigelijke en duistere roman over een ontsporende vriendschap, en speelt zich af tijdens het naderende einde van de jaren negentig. Twee jonge meisjes groeien ergens tussen stad en achterland op. Vikki wordt door haar wereldvreemde moeder aan haar lot overgelaten en sleept haar vriendin mee op een ontdekkingstocht naar de wereld en zichzelf. In de loop der jaren komt hun vriendschap op scherp te staan; Vikki gaat steeds verder met het verleggen van haar grenzen en verlangt volledige overgave van haar vriendin. Tot de nacht waarin het onherroepelijk misgaat...

'Laura van der Haar heeft zo'n roman geschreven die eens in de paar jaar voorbij komt: een overweldigend debuut dat niet anders dan een hit kan worden. De eerste zin trekt je naar binnen, en het verhaal laat je vervolgens niet meer ontsnappen. En dat allemaal in een prachtige en scherpe stijl die je (soms hardop lachend) naar ijzige dieptes brengt', aldus collega-schrijver Walter van den Berg. 

Het wolfgetal ligt vanaf 5 maart in de boekhandel.

Lees hier een fragment

Kroniek van een verzonnen leven van Charles Ducal

Nóg een dichter die debuteert als prozaschrijver, is Charles Ducal. Van 2014 tot 2016 was hij de eerste Belgische Dichter des Vaderlands. Zijn poëzie werd onder meer onderscheiden met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Guido Gezelleprijs en de Herman de Coninckprijs. 

In zijn debuutroman Kroniek van een verzonnen leven schetst Ducal een gehavend mensenleven in vogelvlucht. Een jongen van zes groeit in de jaren '50 op in een van godsdienst en plichtsgevoel doordrenkt milieu op het Vlaamse platteland. Hij komt thuis met zijn eerste rapport: honderd op honderd. Deze goede prestatie wordt de drijfveer van zijn leven: altijd en overal de beste zijn. Maar een andere ervaring is minstens zo bepalend voor het verloop van zijn leven: hij is getuige van een verkrachting die eindigt in doodslag. Er installeert zich een trauma in zijn leven dat hem voorgoed tekent in zijn omgang met de vrouw en zijn worsteling met de seksualiteit. Lichamelijkheid en seks zijn van een duistere, verboden, lagere orde en pas als ouder wordende man komt hij via een aantal confronterende situaties en ontmoetingen in het reine met zichzelf.

'Deze kleine roman schetst via een ragfijn netwerk van draden tussen de wereld van het kind en die van de oude man een mensenleven van de vroege jeugd tot de dood', valt te lezen in de voorjaarsbrochure van Uitgeverij Atlas Contact.

Kroniek van een verzonnen leven is verkrijgbaar vanaf 29 maart.

Lees hier een fragment

De Parijse connectie van Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht is televisieregisseur en schrijver. In 2014 verscheen zijn historische roman De reis van de Gazelle, die zich afspeelt in 1876 en verhaalt over handelsgeest, zeevaart, liefde en avontuur. Begin maart maakt Barendrecht zijn debuut als thrillerschrijver met De Parijse connectie

'In deze Bjørk-eske thriller komt een fascinerend tijdperk op beeldende wijze tot leven. Barendrecht vermengt een kleurrijke geschiedenis met een soepel en spannend verteld verhaal', belooft Uitgeverij Luitingh Sijthoff. 


Amsterdam, 1889. In het mortuarium liggen zes lichamen te wachten op ontleding, maar van één lichaam zijn de identiteit en herkomst een raadsel. Julius Katz, veteraan uit de Atjeh-oorlog en inspecteur bij het weinig populaire politiekorps, heeft meer zorgen, waaronder twee vermiste vrouwen en een onthoofde hoerenmadam. Zijn zoektocht kruist het pad van de jonge journaliste Ida de Morsain. Ze is geïnfiltreerd in een netwerk van vrouwenhandel. Onthulling van haar identiteit betekent het einde, ontsnappen is niet mogelijk. Haar eerste klant wacht. 

De Parijse connectie verschijnt op 2 maart bij Luitingh Sijthoff.

Lees hier een fragment

Slapende tijgers van Astrid Panis

Het lijkt een trend deze maand, schrijvers die debuteren binnen een ander genre. Ook Astrid Panis sluit zich aan in dit rijtje. Eerder verschenen van haar hand twee prentenboeken, Mijn huis is een ballon en Ik zoek een paard. Met Slapende tijgers schreef Panis haar eerste literaire roman, maar wel met kinderen in de hoofdrol. Panis vertelt over de kracht van de verbeelding, die je op een andere manier naar de werkelijkheid doet kijken.

Het hoofdpersonage is zes als haar buurjongen Hendrik wordt gevonden in een haarspeldbocht in de bergen. Ingeklemd tussen het schroot van zijn Yamaha en een vrachtwagencontainer. Boven zijn lichaam torent de rijzige gestalte van een edelhert. Volgens haar oudere vriendje Ben is Hendrik nu ook een hert. De kinderen luisteren ademloos naar verhalen over de dierentuin, die ooit midden in hun wijk stond. Een dierentuin met beren, papegaaien en kamelen. Ze stellen zich de beesten voor, die vroeger in de Tijger-of Leeuwstraat moeten hebben gewoond en bedenken- tegen de bangigheid in- de meest fantastische verhalen.

Als de verhuizing van het meisje en haar ouders aanstaande is, schrikt zij. Weg uit de Hertstraat, weg van Ben. Door bananenschillen onder de radiator te verstoppen, hopen de kinderen met fruitvliegen, stank en schimmel de verkoop van het huis te saboteren. 

Volgens Uitgeverij Cossee is Slapende tijgers een debuut dat we écht niet mogen missen: 

'In deze roman kan achter elke deur een ruimte vol verhalen en mysteries schuilgaan. Tenminste, als je ervoor openstaat om met een speelse blik naar de wereld te kijken.'


Slapende tijgers ligt vanaf 1 maart in de boekhandel.

Lees hier een fragment

Ziva van John Winkel

Na jarenlang zelf boeken te hebben uitgegeven, waagt John Winkel nu zelf de sprong door te debuteren als thrillerschrijver. Zijn creativiteit en ruime fantasie brachten hem een aantal jaren geleden op het idee te gaan schrijven. Zijn eerste schrijfsels leverde hij in bij een door de Volkskrant georganiseerde schrijfwedstrijd, wat hem een zesde (van de 700 deelnemers) plek opleverde. Hierdoor gemotiveerd werkte Winkel door aan zijn eerste manuscript, daarbij ondersteund door de opleiding 'thrillers schrijven' aan de Schrijversacademie. Het eindresultaat is Ziva, een spannend verhaal over onderzoeksjournalistiek met dodelijke gevolgen. 

Ziva Berkowitz, onderzoeksjournaliste, krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat aanvankelijk klein leek, blijkt van een gigantische omvang. In de wereld die ze steeds verder weet bloot te leggen zijn corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties aan de orde van de dag.

Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst. Als haar tipgever op een dag onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling. Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Samen met zijn team neemt hij onverantwoorde risico's die tot levensbedreigende gevolgen leiden.

Ziva verschijnt op 16 maart bij Letterrijn.

Lees hier een fragment

Naar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van maart (2018)

 

Gerelateerd

Over

Laura van der Haar

Laura van der Haar

Laura van der Haar (1982) won het Nederlands kampioenschap Poetry Slam en debute...

Charles Ducal

Charles Ducal

Charles Ducal (Leuven, 1952) debuteerde als dichter in 1987. Zijn verzamelde ged...

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht is schrijver en televisieregisseur. Hij is schrijver van de a...

Astrid Panis

Astrid Panis

Astrid Panis (Gent, 1971) studeerde Romaanse filologie en bedrijfscommunicatie a...

John Winkel

John Winkel

John Winkel is jarenlang uitgever geweest van onder meer kinderboeken, ...

Overig

Nederlandse debuten juli 2017- juli 2018

op 31 oktober 2017 door Hebban Crew 59 boeken 2 volgers 0 reacties 4 likes
Gesponsorde boeken