Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Van Overzee: Robert Galbraith, Daniel Silva, Terry Hayes en Martin Walker

Van Overzee spot en bespreekt Engelstalige fictie en non-fictie. In deze editie: Robert Galbraith, Daniel Silva, Terry Hayes en Martin Walker.


THE CUCKOO'S CALLING van Robert Galbraith ★★★

Verschenen bij Little, Brown (2013)

Wat je moet weten:
Robert Galbraith is een pseudoniem van J.K. Rowling, die hoopte in alle rust een thriller af te kunnen leveren. Het boek werd met lovende kritieken ontvangen, maar er werden slechts enkele duizenden van verkocht tot 14 juli 2013 toen bekend werd dat zij het had geschreven. Een advocaat van het kantoor dat haar belangen behartigt, had zijn mond voorbij gepraat. Zij zullen haar een schadevergoeding betalen maar het kwaad was al geschied. Het boek stond direct in alle toplijsten op de eerste plaats.

Het verhaal:
Fotomodel Lula Landry wordt dood gevonden op de stoep van het appartementengebouw waar ze woonde. Is ze gevallen of geduwd? Een uitgebreid onderzoek wordt gestart. Enige maanden later meldt de broer van Lula, John, zich bij Cormoran Strike, privé-detective die wel een nieuwe klant kan gebruiken. Hij zit praktisch op zwart zaad en is dakloos; hij slaapt in zijn kantoor. John wil dat Strike uitzoekt wie de moordenaar is. Hij biedt Strike een hoop geld dus die gaat, zij het in het begin enigszins met tegenzin, aan de slag. Samen met zijn nieuwe assistente Robin duikt hij in de geschiedenis van de familie en de achtergrond van Lula.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
THE CUCKOO'S CALLING is een sympathiek en spannend boek met goede hoofdpersonen. Cormoran Strike is een man met vele gezichten; Robin echter, de assistente, zou nog wat beter uit de verf Mogen komen. Gezien de opzet van het boek zou het niet vreemd zijn als er meer verhalen over dit duo zouden verschijnen. Sterk is het feit dat het verhaal wordt afgepeld als een ui; er zijn steeds meer laagjes waarin bepaalde (onfrisse) zaken aan de orde komen.
Het goed in elkaar zittende plot wordt neergezet met vaart en gelukkig ook de nodige humor, terwijl toch tot uiting komt dat er met de dood van Lula iets zeer tragisch was.
Lees het boek niet omdat het van J.K. Rowling is; lees het voor wat het is, een fijn boek met interessante karakters. (JS)

I AM PILGRIM van Terry Hayes ★★★★★

Verschenen bij Transworld (2013)

Wat je moet weten:
Terry Hayes is voornamelijk bekend geworden als screen writer voor films als Mad Max , Dead Clam, Cliffhanger en nog een aantal spannende en zeer beroemde films. I AM PILGRIM is zijn boekdebuut.

Het verhaal:
I AM PILGRIM is het verhaal van een man met vele namen. Teleurgesteld door zijn werk voor een geheime Amerikaanse dienst trekt hij zich terug in Parijs om een boek te schrijven over forensische technieken. Hij wordt met de neus op de werkelijkheid gedrukt als op een dag iemand een moord pleegt die blijkbaar zijn boek heel goed heft gelezen. Deze zaak blijkt uit te monden in de jacht op een uiterst gevaarlijke man die op zeer ingenieuze wijze wraak wil nemen op heel Amerika. Hij ziet kans om in zijn eentje een plan uit te werken dat gegarandeerd voor miljoenen doden zal zorgen. Het verhaal brengt de hoofdpersonen samen in een jacht over de gehele wereld.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Dit boek heeft alles waardoor je het na uitlezen onmiddellijk nog een keer wil lezen. De hoofdpersonen zijn niet alleen heel sterk neergezet, elk detail klopt en de lezer krijgt een diep inzicht in de manier van denken en de drijfveren van de vijand. Gelukkig zijn 'de goeden' niet lelieblank en 'de kwaden' hebben ook nog geode trekjes, maar de gruwelijkheden die beschreven worden zijn, ondanks de sobere bewoordingen, echt onbegrijpelijk. De plot is een wervelvind, een draaikolk, waarin alles op elkaar aansluit en waarbij uiteindelijk alles duidelijk wordt, hoewel dat gelukkig niet van meet af aan al overduidelijk is. (JS)

THE DEVIL'S CAVE van Martin Walker ★★★

Verschenen bij Quercus (2012)

Wat je moet weten:
Martin Walker woont afwisselend in Washington en in de Dordogne. Zijn hoofdpersoon is Bruno Courrèges, verantwoordelijk voor vrede en veiligheid in het kleine dorpje St. Denis. Dit is het vijfde boek in de serie over Bruno.

Het verhaal:
Het is een fraaie lentedag als het lijk van een vrouw wordt gevonden, drijvend in een bootje op de rivier. Het halve dorp is er getuige van. Het ziet er allemaal heel vreemd uit en al snel gaat het gerucht dat haar dood met zwarte magie te maken heeft. Terwijl Bruno dit uitzoekt, wordt hij geplaagd door de burgemeester die voorstander is van een groot plan om een heel nieuwe golfbaan te bouwen, en de bankdirecteur die er tegen is. Blijkbaar is het consortium dat met de plannen kwam niet helemaal fris. Daarnaast is Bruno druk met het zorgen voor de paarden voor Pamela, die in Schotland verblijft, en komt Fabiola ineens weer opdagen met een verrassing.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Ook al is dit het vijfde deel in een serie, en ook al zijn er diverse verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen, je kunt het verhaal heel goed zelfstandig lezen want de auteur geeft genoeg (maar gelukkig niet te veel) aanwijzingen over wat er eerder gebeurde.
Bruno is een goede politieman maar ook maar een man van vlees en bloed die worstelt met zijn liefde voor vrouwen, paarden en honden. En goed Frans eten natuurlijk. Diverse keren komen er in het boek de meest heerlijke recepten voorbij. Voeg daarbij dat het boek vaardig is geschreven, een goede sfeertekening heeft en een interessante plot, en je hebt een fijn boek. (JS)


THE FALLEN ANGEL van Daniel Silva ★★★★

Verschenen bij Harper (2012).

Wat je moet weten:
Daniel Silva is bekend door zijn reeks over de Israëlische spion en restaurateur Gabriel Allon.

Het verhaal:
Al enkele boeken zegt Allon dat hij als spion met pensioen is, waarna hij zich toch weer in allerlei avonturen stort. Zo ook in THE FALLEN ANGEL. Allon is een schilderij aan het restaureren in het Vaticaan, als zijn hulp wordt ingeroepen door de rechterhand van de paus. Een curator ligt dood op de vloer van de Sint-Pietersbasiliek. De curator deed onderzoek naar de kunstschatten van het Vaticaan. Vanwege Allons achtergrond als spion en restaurateur wordt hem verzocht deze moord op te lossen. Wat aanvankelijk een eenvoudige zaak lijkt, leidt tot gebeurtenissen die een oorlog in het Midden-Oosten kunnen gaan ontketenen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
‘Allon is de James Bond van de 21ste eeuw’, zegt de Daily Mail op de voorkant van het boek. Allon is meer dan dat. Natuurlijk kan hij schieten als de beste en is hij nietsontziend op momenten dat het nodig is. Maar daarnaast is het een mens van vlees en bloed, getekend en gevormd door de Holocaust en alle aanvallen die op Israel en Allon persoonlijk gericht waren. Als altijd weet Silva goed de dreiging in het Midden-Oosten in zijn boeken weer te geven, met als enige kanttekening dat hij erg pro-Israël is en de vijanden van dat land zonder enige nuance als slecht worden afgeschilderd. (AT)


De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS), Anne Terwisscha (AT) en Bert Peene (BP).Over de auteur

Jannelies Smit

49 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Robert Galbraith, Daniel Silva, Terry Hayes en Martin Walker

 

Gerelateerd