Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Voorjaarstitels om naar uit te kijken: Nijgh & Van Ditmar, Van Gennep en De Arbeiderspers

Hebban blikte de laatste weken al regelmatig vooruit naar het voorjaar van 2016. Vandaag een selectie van uit het aanbod van de literaire uitgeverijen Nijgh & Van Ditmar, Van Gennep en De Arbeiderspers.


Nijgh & Van Ditmar

Els Quaegebeur, Woodstock

Bij Starbucks heet ik Amy (2013) was de titel van Els Quaegebeurs bundel columns over haar ervaringen in New York, waar ze jarenlang woonde met haar daar werkzame vriend. Ze blijft in de Amerikaanse sferen, want volgens de voorjaarsprospectus van Nijgh & Van Ditmar werkt Quaegebeur aan een drieluik van Amerikaanse romans. ‘Voor de liefhebbers van Peter Buwalda, Jonathan Franzen en Anne Tyler,’ zegt de uitgeverij, dus dat belooft wat. In het voorjaar van 2016 komt Woodstock uit, de eerste van dit drieluik, waarin de hoofdrol gespeeld wordt door de 35-jarige New Yorkse antiekrestaurateur Nola. Samen met haar man, een toneelschrijver met een writer’s block, verblijft ze in een bed-and-breakfast in Woodstock, waar hij inspiratie hoopt op te doen, en zij nadenkt over haar huwelijk.

Howard Jacobson, Mijn naam is Shylock

Howard Jacobson, bekend van De Finklerkwestie waarmee hij in 2010 de Man Booker Prize won en J., dat op de shortlist van dezelfde prijs kwam te staan, komt met een nieuw boek: Mijn naam is Shylock. Het is het tweede deel in de Hogarth Shakespeare-reeks, een serie hedendaagse hervertellingen van Shakespeares toneelstukken, geschreven door verschillende bekende auteurs. In oktober verscheen de eerste, The Gap of Time, geschreven door Jeanette Winterson en gebaseerd op Shakespeares The Winter’s Tale, en nu brengt Jacobson zijn versie van De koopman van Venetië, dat zich voor de verandering afspeelt in de ‘Golden Triangle’ in Cheshire, een gebied van welvarende dorpen en stadjes.

Meer veelbelovende voorjaarstitels van Nijgh & Van Ditmar

 

Van Gennep

Jenny Erpenbeck, Gaan, ging, gegaan

Met Een handvol sneeuw, een boek over het roerige Duitsland (en omstreken) in de twintigste eeuw aan de hand van vijf mogelijke levenslopen van een meisje en haar familie, werd Jenny Erpenbeck genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en won ze in Nederland de Europese Literatuurprijs. In maart verschijnt haar nieuwste boek: Gaan, ging, gegaan. Een zeer actuele roman dit keer, want het onderwerp is de vluchtelingencrisis: Richard, een pas gepensioneerde docent literatuur, vraagt zich af hoe hij zijn nieuwe bestaan invulling kan geven en besluit contact te zoeken met de vluchtelingen in zijn stad. Dit mondt uit in een wederzijdse uitwisseling van vragen en verhalen.

Michael Kumpfmüller, Leerschool der liefde

Al in De heerlijkheid van het leven liet Michael Kumpfmüller zien dat hij over de liefde kon schrijven. Ook in Leerschool der liefde staat de liefde centraal, meer in het bijzonder: het liefdesleven van één man, de gevoelige Georg. Nauwgezet wordt beschreven hoe hij zijn vrouw ontmoet en kinderen krijgt, maar ook waarom hij toch niet gelukkig met haar is — en welke keuzes hij maakt om dat geluk toch te bereiken.

Meer veelbelovende voorjaarstitels van Van Gennep

 

De Arbeiderspers

Ilja Leonard Pfeiffer, Brieven uit Genua

In 2014 won Ilja Leonard Pfeiffer de Librisprijs met La Superba, een zintuiglijke en barokke ode aan de stad Genua (waar de schrijver toevallig zelf ook woont). Nu komt Pfeiffer met zijn eerste boek in proza dat na die roman verschijnt: Brieven uit Genua. Maar het is nadrukkelijk géén La Superba deel twee, aldus de schrijver zelf; wel is het ‘de werkelijke tegenhanger van La Superba’, aldus de uitgever. ‘Niet is verzonnen,’ schrijft Pfeiffer, ‘dat is de spelregel. Ik kan je beloven dat het daadwerkelijk heel erg privé wordt, met schokkende onthullingen.’

Ralf Rothmann, Sterven in de lente

‘Adembenemend, diepgravend, spannend en tragisch,’ schreef het Duitse weekblad Die Zeit over Im Frühling sterben van Ralf Rothmann, een boek dat in Duitsland inmiddels een bestseller is. In april komt De Arbeiderspers met de vertaling, Sterven in de lente. Rothmann vertelt het verhaal van twee boerenjongens uit Noord-Duitsland die in februari 1945 onder dwang gerekruteerd worden, waarna ze naar het Hongaarse front worden gestuurd. Een van hen deserteert; de ander krijgt de opdracht hem te doden. Een indringend verslag van ‘de waanzin en destructie van het laatste oorlogsjaar’, volgens de uitgever.

Meer veelbelovende voorjaarstitels van De Arbeiderspers

 



Over de auteur

Jet Steinz

747 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Voorjaarstitels om naar uit te kijken: Nijgh & Van Ditmar, Van Gennep en De Arbeiderspers

 

Gerelateerd