Hebban vandaag

Nieuws /

Laatste dag: wat wordt dit jaar het favoriete kinderboek aller tijden?

door Hebban Crew 16 reacties
De Grote Vriendelijke Podcast organiseert samen met lezerscommunity Hebban voor de tweede keer de verkiezing van De Grote Vriendelijke 100. Blijft 'Lampje' van Annet Schaap de lijst aanvoeren of komt er een nieuwe nummer 1? Welke kinderboeken zijn het meest geliefd? Tot en met 6 november 2022 kunnen lezers hun stem uitbrengen. Op 23 november wordt de lijst bekendgemaakt tijdens een live opname van De Grote Vriendelijke Podcast en gepubliceerd op Hebban.nl. Er is nog een week de tijd om te stemmen!

De eerste editie van De Grote Vriendelijke 100 was een groot succes, er werd massaal gestemd via persoonlijke top 5-lijstjes van de kinder- en jeugdboeken waaraan lezers de warmste herinneringen bewaren, die belangrijk zijn geweest voor hun leesleven of recentelijk ontdekt werden en tot favoriet bestempeld. Dat zorgde voor een grote en inspirerende verscheidenheid in de Top 100, want er mag breed gestemd worden: al het oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaald werk komt in aanmerking, van prentenboek tot Young Adult-roman.

Bas Maliepaard en Jaap Friso van De Grote Vriendelijke Podcast maakten in hun augustus update al bekend dat er een tweede editie van de Grote Vriendelijke 100 zou komen. Op 23 november zal de nieuwe lijst tijdens een Grote Vriendelijke Pakjesavond in Theater de Liefde in Haarlem bekendgemaakt worden.

LUISTER OOK: De Grote Vriendelijke Podcast aflevering 80 over De Grote Vriendelijke 100, editie 2022

'Vorig jaar organiseerden we voor het eerst De Grote Vriendelijke 100 en dat was zo’n feest dat we het dit jaar herhalen. We hopen dat deze verkiezing een soort Top 2000 voor kinderboeken kan worden. Wordt de nummer 1 van vorig jaar, Lampje van Annet Schaap de Bohemian Rhapsody van onze lijst? Of stoot een andere titel haar van de troon?' – Bas Maliepaard

Stemmen

Je hoeft je niet te beperken tot die ene favoriet, want je mag maar liefst vijf favoriete jeugdboeken insturen met jouw stem. Dat doe je vanaf vandaag tot en met 6 november via hebban.nl/stem. Welke boeken heb jij gekozen en wil jij absoluut terugzien in de Grote Vriendelijke 100? We nodigen iedereen uit om hun eigen favoriete kinderboeken te delen op sociale media onder de hashtag #degv100.

Tip: Klik op de afbeelding om deze te downloaden voor je sociale media.

Stem hier voor de GV100

Klein Vriendelijk Pleidooi

In de kick-off podcastaflevering van De Grote Vriendelijke 100 zetten Jaap Friso en Bas Maliepaard de verkiezing van dit jaar neer en introduceren ze het Klein Vriendelijk Pleidooi. Stemmers worden opgeroepen op sociale media in een filmpje van maximaal 1 minuut een pleidooi te houden voor een boek dat vorig jaar niet in de lijst stond.

Wil jij een filmpje maken voor je Reels, Stories of TikTok waarin jij je Klein Vriendelijk Pleidooi houdt? Download onderstaand audiobestand van een tikkende klok om te zorgen dat je binnen de minuut blijft! Ben je iets minder ervaren met sociale media maar wil je toch meedoen? Je kunt natuurlijk ook een kookwekker in beeld aanzetten of een geschreven Klein Vriendelijk Pleidooi op je socials plaatsen. Ook daarbij gebruik je natuurlijk de hashtag #degv100.

'Vorig jaar stonden er ongeveer evenveel klassiekers in de lijst als kinderboeken die na het jaar 2000 zijn verschenen. De lijst bleek een inspiratie voor leerkrachten, ouders en enthousiaste lezers: er zijn zelfs mensen die de hele lijst van vorig jaar zijn gaan lezen! We zijn heel benieuwd naar de stijgers, dalers en nieuwe binnenkomers in de lijst van dit jaar. Ons doel is om zoveel mogelijk volwassenen te enthousiasmeren voor jeugdliteratuur en het gesprek erover aan te jagen.' – Jaap Friso

Stem hier op jouw favoriete kinderboeken!Over de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Laatste dag: wat wordt dit jaar het favoriete kinderboek aller tijden?

 


Gesponsorde boeken