Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

#woensdagvoorleesdag | 'Sterrefant' en de andere boekentips van maart

Voorlezen zorgt voor een goede taalontwikkeling, meer empathie én een leven lang leesplezier. Doe mee met de Voorleeschallenge en ontdek elke woensdag een nieuw getipt prentenboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Eens per maand zetten we alle tips van #woensdagvoorleesdag op een rij en lichten we vier boeken uit voor oudere kinderen vanaf 7 jaar die nog altijd graag voorgelezen worden.

Vaker voorlezen willen we allemaal. Het vinden van tijd en inspiratie schiet er echter nog weleens bij in. Om je het hele jaar door te blijven motiveren, organiseren Hebban en De Nationale Voorleesdagen samen #woensdagvoorleesdag en de Voorleeschallenge.

Elke woensdag wordt er in de Hebban Newsroom een voorleesboek getipt, van nieuwe prentenboeken die je niet mag missen tot klassiekers die op elke kinderboekenplank thuishoren. Naast een recensie van het boek vertellen we je voor welke leeftijd het voorgelezen kan worden en worden er tips en handvatten gegeven om van dit boek een speciaal voorleesmoment te maken. Voortaan is woensdag voorleesdag!

De voorleestips van maart

Het vogelfeest

Alice Lima de Faria, vertaald door Kim Liebrand

's Nachts slapen alle dieren, maar Flaps niet. Als haar vriend Mark de worm uitgenodigd wordt voor een vogelfeest gedurende de dag, steelt ze zijn uitnodiging en gaat ze op weg, vastbesloten om wakker te blijven en nieuwe vrienden te maken. Maar de vogels lijken geïnteresseerd in iets heel anders.

Uit de recensie

Ga je zonder voorkennis het verhaal in, dan verwacht je een prentenboek over erbij willen horen en je buitengesloten voelen. Over vriendjes maken en wat je allemaal ziet op een feestje. En dat zit er inderdaad in, maar door een verrassende twist is het voorleesboek ook meer dan dat.

Hoe lees je dit voor?

Dit prentenboek lees je eerst een keer helemaal voor, zodat je kind het totaalplaatje heeft. Daarna kun je op verschillende pagina's gaan speuren naar wat er allemaal te zien en beleven valt, want Lima de Faria heeft overal wel iets leuks neergezet. En ook in de tekst valt van alles te ervaren.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

Sterrefant

James Foley, vertaald door Hedi de Zanger

Sterre wil astronaut worden. Er is alleen een piepklein probleempje: Sterre is een olifant. Elke keer als ze zich aanmeldt bij het astronautencentrum, bedenken ze snel een nieuwe reden waarom ze niet mee mag doen. Maar waar een wil is, is een weg.

Uit de recensie

Omdat dieren de hoofdrol spelen in het verhaal, kan auteur en illustrator James Foley het discriminatiethema goed uitdiepen. Want als Sterre de benodigde kennis in huis heeft, waarom zou ze dan geen astronaut mogen worden? Alleen omdat ze een olifant is? [...] Daarmee laat Foley goed zien dat je soms even moet omdenken en dat er meerdere manieren zijn om je doelen te behalen.

Hoe lees je dit voor?

Als je het verhaal al vaker voor hebt gelezen, kun je dieper op de boodschap in gaan. Zou jij het zo lang volhouden als Sterre? Wat zou jij heel erg graag willen? Misschien heeft je (voorlees)kind ook een droom, en kunnen jullie samen uitzoeken wat je daarvoor zou moeten kunnen.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

Alva en het eiland van herinneringen

Alexandra Helmig en Valeria Docampo, vertaald door Siska Goeminne

Alva woont op een eiland midden in het meer. Elke ochtend landen de herinneringen van de mensen op haar eiland. Sommige herinneringen zijn kleurig en schel, spannend en stout, andere zijn rustig en wijs. Alva maakt ze schoon en stoft ze af tot ze weer glanzen. Tot er op een dag geen herinneringen meer aankomen op het eiland. Kan Alva ze redden van de vergetelheid?

Uit de recensie

Je blik wordt automatisch naar het blauw getrokken, dat eruit springt tussen de neutrale omgevingskleuren. Het blauw is zelfs zo levendig, dat je vingers er automatisch naartoe getrokken worden om de lijnen te traceren.

Hoe lees je dit voor?

Vraag je (voorlees)kind naar eigen mooie herinneringen en bedenk met welk symbool zij bij Alva terecht zouden komen. [...] De lessen die dit boek meegeeft, kosten wat meer werk door de abstracte aard, zodat je als voorlezer een mooie gidsende rol hebt.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

De gele ballon

Charlotte Dematons

Dit prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben.

Uit de recensie

Je kunt niet anders dan elkaar wijzen op alles dat er gebeurt en fantaseren over hoe dat zo gekomen is of hoe het af zal lopen. Voor je het weet bedenk je hele levens voor de personages die je tegenkomt. [...] Er is een goede reden waarom dit prentenboek al twintig jaar in druk is; je raakt werkelijk nooit uitgekeken.

Hoe lees je dit voor?

Tekstloze prentenboeken schrikken voorlezers nog weleens af, maar tekstloos betekent in feite tekstrijk: er is geen limiet aan wat je bedenken kunt, de verhalen die je samen kunt creëren. Daardoor pak je De gele ballon telkens weer opnieuw op zonder dat het ooit saai wordt.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

De Voorleeschallenge

De Voorleeschallenge helpt je om leuker en meer voor te lezen. Stel samen een doel in en zoek de boeken uit die op jullie Wil ik lezen-plank gaan komen. Start de voorpret en enthousiasmeer zowel jezelf als je kind. Door het voorgelezen boek vervolgens op 'Gelezen' te zetten, zien jullie de voortgangsbalk vooruit springen. Dat motiveert! Gebruik de boekentips van #woensdagvoorleesdag als extra voorleesinspiratie en vul je Voorleeschallenge met de mooiste (voor)leeservaringen.

Hoe werkt het?

Stap 1. Stel vast hoeveel boeken je dit jaar wilt voorlezen, vul het aantal in en klik op de knop 'Start je challenge'.

Stap 2. Zoek het boek dat je wilt (voor)lezen via de zoekbalk bovenin Hebban, plaats het op je Wil ik lezen-boekenplank en vink de Voorleeschallenge aan.

Stap 3. Heb je een boek voorgelezen? Zet het op Gelezen en het telt automatisch mee voor de Voorleeschallenge. Heb je spontaan een boek gepakt om voor te lezen? Zet het op Gelezen en vink in de pop-up de Voorleeschallenge aan.

Naar de Voorleeschallenge

Voorleestips voor 7+

(22)
Als Sams bal in het heelal belandt, wordt het tijd hem op te halen. Hij ontmoet allerlei wezens die ook goed kunnen voetballen.
(8)
Aan de hand van hilarische illustraties leer je alles over bekende en minder bekende zegswijzen over bijgeloof, geluk en ongeluk.
(47)
De kleurrijke Frietje en haar ouders rijden het oersaaie stadje Braverick binnen en zetten daar de boel op stelten met hun vrolijkheid.
(27)
Joy reist al haar hele leven de wereld rond met haar familie, maar dan verhuizen ze naar een buitenwijk om voor opa te zorgen.

Voorleestip

Leg alvast een stapeltje prentenboeken klaar voor je voorleesritueel. Zo maak je het wat makkelijker kiezen voor jonge kinderen, die gaan twijfelen van te veel opties. Wissel bekende en favoriete prentenboeken af met nieuwe aanwinsten uit de bibliotheek of boekhandel, zo heb je iets voor elke gelegenheid. Hou er rekening mee dat kinderen maar wat graag telkens dezelfde prentenboeken voorgelezen willen krijgen – een favoriet boek kun je wel weken achtereen blijven openslaan. Door het niet bij één prentenboek te houden, maar er een paar per keer voor te lezen, zie je vanzelf kans eens iets nieuws te introduceren. Forceer het echter niet. Als ze een prentenboek vaak genoeg aangeboden krijgen, willen ze het vanzelf een keertje lezen. Wakker hun nieuwsgierigheid aan en trek ze langzaam uit hun comfortzone.

Naar de Voorleeschallenge



Over de auteur

Hebban Crew

2575 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: #woensdagvoorleesdag | 'Sterrefant' en de andere boekentips van maart