Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

YA Crime Queens verhoord (2)

door Lindy (Hebban Crew) 1 reactie
Het is bijna zover! Dit weekend vormt het stadstheater in Zoetermeer het decor voor het YA Crime Event.
De Hebban YA Club van 10 interviewde alle aanwezige thrillerschrijfsters in aanloop naar het evenement. Vandaag aandacht voor Marieke Nijkamp, Helen Vreeswijk en Eva Burgers!


Marieke Nijkamp  

‘Ik haal mijn inspiratie uit de wereld om me heen. Niet dat ik denk dat de wereld uitsluitend gruwelijk is — integendeel. Het hele spectrum van menselijke ervaringen omdat zowel goed als kwaad en dit zijn de verhalen die me het meest fascineren.  

De verhalen die ik schrijf zijn vaak geïnspireerd door waargebeurde gebeurtenissen (of op z’n minst mogelijke gebeurtenissen). Ik hecht eraan dat ik dat zo zorgvuldig mogelijk doe. Met heel veel research.  

Ik ben echt een plotter. Voordat ik begin met schrijven, kan ik dagenlang (of wekenlang) bezig zijn met het opzetten van een plot. Post-its, schema’s, achtergronden… dat is één van mijn favoriete onderdelen van een nieuw verhaal ontdekken!’

Benieuwd naar het favoriete boek van Marieke? Lees hier het volledige artikel.    

Helen Vreeswijk  

‘Ik ben niet echt een romantisch en/of dromerig figuur. Toen ik jong was speelde ik niet met poppen en meisjes. Ik voetbalde, klom in bomen en speelde cowboytje. Ik was een rouwdouwer, zoals mijn moeder dat noemde. Mijn genen laten het niet toe dat ik over romantiek schrijf.  

Mijn verhalen zijn gebaseerd op onderzoeken die ik bij de recherche heb gedraaid. Natuurlijk moet ik de waarheid soms wat sturen omdat je niet wil dat de lezer het slachtoffer of de dader herkent. Om het leesbaar en spannend te houden worden enkele aspecten van een onderzoek bijgeschaafd.  

Ik doe altijd research voor mijn boeken. Het verhaal moet kloppen. Mijn nieuwste boek Vermist speelt zich af in de Filippijnen. Ik ben daar nog nooit geweest en dan is research onmisbaar. Het is wat knullig als je hoofdpersoon wordt aangevallen door een roofdier dat niet in het land voorkomt.’  

Benieuwd of Helen Vreeswijk kiest voor schrijven of voor lezen als ze die keuze krijgt voorgelegd? Lees verder!  

De eerder aangekondigde Helen Vreeswijk heeft om gezondheidsredenen helaas af moeten zeggen voor het YA Crime Event.    

Eva Burgers  

‘Ik schrijf altijd eerst een synopsis van het verhaal en maak een hoofdstukindeling. Ik weet dus heel goed hoe het verhaal loopt en wat er precies gaat gebeuren. Toch komt het bijna altijd voor dat ik iets in het verhaal wijzig. Het is denk ik ook goed om dat open te laten zodat er nog wat ruimte is voor nieuwe invalshoeken.  

Ik heb een kantoor in Noordwijk waar ik iedere dag naartoe ga. Dat vind ik veel beter dan vanuit huis werken. Bovendien schrijf ik niet alleen boeken, maar ik bedenk ook tv-formats en ik schrijf scenario’s. Soms doe ik dat in samenwerking met mijn collega’s. Ik werk namelijk samen met een fotografe en een grafisch vormgeefster.  

De researchfase vind ik een van de leukste fases uit het schrijfproces. Je komt in werelden terecht waar je normaal gesproken niet snel zult komen. Ik besteed dus veel tijd aan research, wat deels te maken heeft met mijn nieuwsgierigheid en deels met het feit dat ik vind dat je voldoende kennis moet hebben van de zaken waar je over schrijft.’  

Benieuwd naar de werkplek van Eva Burgers? Lees hier verder!      

De interviews met de overige YA-auteurs lezen? Klik hier.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: YA Crime Queens verhoord (2)

 

Gerelateerd

Over

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1961 - 2016) was een Nederlandse auteur van misd...

Eva Burgers

Eva Burgers

Eva Burgers (1969) is een Nederlandse schrijfster. Ze was werkzaam als recherche...

Gesponsorde boeken