Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Erik Le Romancier Auteur

Blogpost: Erik Le Romancier

Alleen samen houden we het beschaafd en gezellig

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover! Zondag aanstaande krijg ik eindelijk mijn eerste injectie met een anti-coronavaccin van Pfizer of Moderna. Hoera! Nu het vaccineren na een bijzonder aarzelende start dan toch goed op stoom is gekomen en steeds meer mensen in mijn omgeving tenminste 1 prik hebben gehad, kan ik haast niet wachten om ook te worden ingeënt.

 Ik sluit niet uit dat ergens op de achtergrond heel subtiel groepsdruk een rol speelt, maar mijn voornaamste reden om zo uit te kijken naar mijn vaccinatie is dat ik mijn vrijheid terug wil. Zeker met de zomer en de vakantie voor de deur, wil ik weer naar buiten kunnen. Echt naar buiten, bedoel ik dan. Ik wil de stad weer in, het terras op, uiteten, naar een film. Ik wil al die leuke dingen weer kunnen doen die het leven kleur geven.

Ik heb me vanaf het begin keurig aan de voorschriften en braaf aan alle adviezen gehouden. Ik heb thuisgewerkt, afstand bewaard, mijn handen kapot gewassen en ben altijd alleen op pad gegaan en dan altijd met een mondkapje op. Niet daar ik nou allemaal zo van genoot of dat het me geen pijn deed, maar ik begreep en onderschreef de logica en dus deed ik mee. Ook al stribbelde het hart soms tegen.
 
Met de huidige stortvloed aan versoepelingen en hele volksstammen die tenminste 1 injectie hebben gehad, wordt het natuurlijk ook voor mij steeds moeilijker alles nog even vol te houden. Ook ik snak naar dat licht aan het einde van de tunnel. Toch is het wel belangrijk dat we dat allemaal nog even doen: volhouden. Die paar regels die straks nog gelden, moeten we wel naleven. Is het niet voor onszelf, dan toch voor anderen. 

Begrijp me niet verkeerd: ik respecteer het als mensen zich niet laten inenten, om welke reden dan ook. Er bestaat in dit land nog altijd een grondwettelijk recht op de onschendbaarheid van het menselijk lichaam. Alleen jij bent de baas over je eigen lijf. En dus is gevaccineerd worden niet verplicht. Daar staat tegenover dat ik op mijn beurt wil worden gerespecteerd in de keuzes die ik maak. Prima dat jij die prik niet haalt, maar respecteer mijn keuze om die injecties wel te gaan halen. 

En respecteer ook dat ik voorlopig nog afstand houd, geen hand geef en in winkels en het openbaar vervoer een mondkapje draag. COVID-19 is nog steeds onder ons en hoewel het rap gaat, zijn nog steeds veel mensen niet of onvolledig gevaccineerd. Bovendien kun je ook na een vaccinatie nog steeds ziek worden of drager van het virus zijn. 

Dus fijn dat jij je niet laat inenten en wel gewoon zoenend, knuffelend en handen schuddend door het leven gaat. Het zij je van harte gegund. Ik hoop dat over een paar maanden ook allemaal weer te kunnen doen. Maar gedrag je tot die tijd alsjeblieft niet als een hork en bespot me niet en lach me ook niet uit als ik je bijvoorbeeld vraag afstand te houden of me niet aan te raken. 

Respect werkt immers twee kanten uit. Ik respecteer jou. Maar op mijn beurt vraag ik respect van jou voor mij. Alleen samen krijgen we corona eronder, en houden we het een beetje beschaafd en gezellig terwijl we dat doen.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Alleen samen houden we het beschaafd en gezellig

Asverze - Erik Le Romancier Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners