Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Erik Le Romancier Auteur

Blogpost: Erik Le Romancier

Erik bespreekt: Talent Hunter van Iris Pinson

Hallo mijn beste leeskeesjes, 

Vandaag vergast ik jullie op iets bijzonders: mijn recensie van het boek Talent Hunter, geschreven door Iris Pinson. Het is makkelijk om te vergeten, maar vroegâh was ik niet alleen een auteur maar ook een gewaardeerde en gedreven recensent. Wegens gebrek aan tijd heb ik een aantal jaren geleden het recenseren eraan moeten geven, maar zo heel af en toe laat ik me nog wel eens uit mijn zelfgekozen vroegpensioen lokken. Het verschijnen van een nieuw boek van Iris Pinson is zo’n gelegenheid waarbij ik de reviewpen graag weer oppak.

Goed, door naar Talent Hunter van Iris Pinson. Ook in haar vijfde roman belooft ze haar lezers weer een verhaal vol carrière, erotiek en tragiek en die belofte maakt ze absoluut waar. Dit verhaal over Amber Hofman, een hyperambitieuze recruiter op zoek naar een  absolute topbaan, staat er werkelijk bol van. 

Amber wil maar één ding in haar professionele bestaan: de internationale top bereiken. Geld, glamour, status, aanzien, daar draait het allemaal om. En omdat te bereiken gaat Amber behoorlijk ver. Liefde, vriendschap, loyaliteit, het wordt allemaal opgeofferd of aan de kant geschoven als het zo uitkomt. Nee, Amber Hofman is geen hartverwarmend type. Integendeel, ze is arrogant, zelfingenomen en ziende blind doordat ze halsstarrig met oogkleppen op en een dikke plank voor haar kop in haar eigen bubbeltje blijft bewegen. Heel moedig en verrassend van Iris Pinson dat ze haar heldin zo onuitgesproken onsympathiek durft neer te zetten. Althans in het begin, want later leert Amber haar verdiende lesjes en draait ze behoorlijk bij.

Dat brengt ons op het punt van de tragiek, want die is er ook en brengt de personen in Talent Hunter de broodnodige nieuwe inzichten en daarmee groei. Zelfs Amber Hofman, toch een behoorlijke narcist, wordt uiteindelijk wakker en ontdekt dat er meer is in het leven dan alleen een glanzende buitenkant. Daarvoor moest echter wel het nodige gebeuren. Naast alle dubbele bodems, leugens en (zelf)bedrog, staat mij met name nog goed bij dat Amber tijdens een date wordt gedrogeerd en verkracht door een man die ze wel zag zitten.

Nou zien de personen in Talent Hunter wel vaker iemand zitten, maar dat loopt maar zelden goed af. De aantrekkingskracht berust meestal op een oogverblindend uiterlijk, een glanzende carrière of op de vraag of de prooi in kwestie de ander vooruit kan helpen in de wereld. Het heeft allemaal weinig te maken met liefde, of het zou een vorm van zelfliefde moeten zijn, maar des te meer met seks. Sowieso wordt in Talent Hunter liefde stelselmatig verward met seks, iets wat in de echte wereld ook vaak voorkomt. 

Ik moet Iris Pinson nageven dat ze niet flauw of preuts is in hoe ze de seksscènes in haar boeken beschrijft, dus ook niet in Talent Hunter. Zonder vulgair of platvloers te worden beschrijft ze openlijk wat Amber allemaal uitspookt in de slaapkamer. Dat levert smeuïge, spannende scènes op - heel leerzaam wat je allemaal met een rode poef op wieltjes kunt doen - en één die ik wat schokkend vond, maar ook wel weer verfrissend omdat Pinson het gewoon vertelt zoals het is: een bedlegerige, incontinente bejaarde ontvangt een gigolo en verwent hem oraal. 

Met de thema’s carrière, erotiek en tragiek zit het dus wel goed in Talent Hunter. Iris Pinson geeft ze allemaal het volle pond, precies zoals ik ook uit haar eerdere romans gewend ben. Wat ik helaas ook uit haar vorige boeken gewend ben, is dat ze gebaat zouden zijn bij een betere redactie. Ook in Talent Hunter zitten helaas teveel taalfouten en het verhaal zou aan structuur en focus winnen met een strakkere redactieslag.
 
Desondanks is Talent Hunter absoluut een lezenswaardig boek. Het wordt met veel vaart en plezier verteld en zit vol met klassieke Pinson-thema’s. Iris Pinson geeft ook de indruk dat ze het wereldje van Amber Hofman van binnenuit kent en weet waarover ze schrijft en dat werkt positief door. Tenslotte slaagt ze er ook in wat gelaagdheid en karakterontwikkeling in het verhaal te brengen. 
Al met al is Iris Pinson trouw aan zichzelf gebleven en heeft ze met Talent Hunter een gedegen roman afgeleverd die, ondanks wat gebreken, de aanschaf zeker waard is.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Erik bespreekt: Talent Hunter van Iris Pinson

Liefde, lust en andere ongemakken - Erik Le Romancier Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners