Martijn (Hebban Crew) Hebban Crew

Blogpost: Martijn (Hebban Crew)

Het vergeten boek van Martijn

Als ik enthousiast ben over één boek van een auteur, bestaat de kans dat ik (al) zijn andere boeken ook koop. Dat kan nieuw en in één keer zijn, maar vaker gaat het geleidelijk: een nieuwe bij de boekhandel, een nog niet verschenen via online preorder, en een oude in een tweedehandswinkel. Dat betekent dan ook dat ik regelmatig niet precies weet waar het boek over gaat, of het een deel uit een reeks is, of het zelfs past in een van mijn favoriete genres. En het gevolg kan dus zomaar zijn dat het boek wel op mijn boekenplank prijkt, maar toch vergeten raakt.

Ik was helemaal weg van Snow Crash (vertaald als Het Babel virus) van Neal Stephenson: tegelijkertijd een volbloed cyberpunk avontuur én een parodie op het genre, heel knap gedaan. Volgens mijn hierboven beschreven verzamel-neiging raakten vervolgens The Diamond Age (vertaald als De Alchemist), Anathem, Seveneves, The Rise and Fall of D.O.D.O. en Cryptonomicon in mijn bezit. Helaas was ik minder enthousiast over The Diamond Age dan over Snow Crash, wellicht dat de andere boeken van Stephenson daarom lang niet de aandacht hebben gekregen die ze - naar mij verzekerd wordt - wel verdienen.

Specifiek Cryptonomicon wordt mij vanuit verschillende hoeken aangeraden, door één vriend in het bijzonder, die me elke keer dat we elkaar spreken (om over boeken en SF te praten) vraagt hoe ver ik al ben met lezen... Heel letterlijk gezien is het dus niet een vergeten boek, omdat ik er voortdurend aan herinnerd wordt (én omdat ik het ook al noemde in 2018), maar - ik pakte het boek net uit mijn kast - aan het stof op de 1152 pagina's dikke paperback te zien, is het dat feitelijk wel... Dat is waarschijnlijk een andere reden waarom ik er nog niet in begonnen ben: zó dik, zúlke kleine lettertjes... Zo was het ook (deels) bij mijn vergeten boek van 2016: The Crippled God (die nog steeds niet gelezen is, moet ik bekennen).

Maar goed, we pakken de flaptekst (van de gelijknamige vertaling) er even bij:

"1942: Een kapitein van de US Navy heeft een gevaarlijke missie. Hij moet voorkomen dat de Duitsers ontdekken dat de Enigma-code gekraakt is. 1998: De kleinzoon van de kapitein, een briljante hacker, werkt aan een vrij en veilig computernetwork - ondoordringbaar voor geheime diensten, overheidsinstanties en multinationals. Als hij op een uit WOII daterende samenzwering en nog een nazi-code stuit - een onbreekbare - begint een avontuur dat kan leiden tot onvoorstelbare rijkdom en vrijheid of tot de nachtmerrie van totalitaire controle.
De fascinerende ideeënroman Cryptonomicon is niet alleen een studie van macht, informatie, spionage en oorlog in de twintigste eeuw, het is ook een meeslepende pageturner.
"

Ga ik het aandurven? Kan ik binnenkort zeggen 'Ik ben al op pagina 666'? In elk geval is Cryptonomicon weer eens afgestoft en onder mijn aandacht. Wat is jouw vergeten boek?

Lees ook:

  • Het vergeten boek van Lindy: 'Op zoek naar De Enige Echte, Dat Ene Boek dat mijn aandacht verdiende.'
  • Het vergeten boek van Aimee: 'Als ik visite krijg spreek ik ze de halve avond niet, omdat ze m’n boeken staan te bekijken.'
  • Het vergeten boek van Anouk: 'Zo'n boekenstapel ligt daar dan op je te wachten, eerst nog hoopvol en daarna verwijtend.'
  • Het vergeten boek van Sander: 'Mijn vader zei altijd: als je alles moet onthouden, heb je een groter hoofd nodig.'
  • Het vergeten boek van Debbie: 'Boeken die ik zó vergeten ben dat ik ze opnieuw aangeschaft heb.'

Reacties op: Het vergeten boek van Martijn

Cryptonomicon - N. Stephenson Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken