Advertentie
Ambt Nederbetuwe Resolutieboek 1611-1689

Ambt Nederbetuwe Resolutieboek 1611-1689

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Ambt Nederbetuwe
Resolutieboek 1611-1689

Dit vijf en twintigste deel van de Serie Gerichtelijke Transcripties Nederbetuwe omvat het oudst bewaard gebleven resolutieboek van het Hoogadelijk Landgericht van de Nederbetuwe vanaf het jaar 1611 tot en met 1689.
De inhoud van dit resolutieboek is zeer divers. Het aantal dijk- en polderzaken is vrij gering. Het merendeel betreft gerichtelijke zaken, zoals sententies van het Hoogadelijk Landgericht, verzoekschriften en afdoeningen daarvan. Tevens komen veel zaken aan de orde rakende de procesvoering, behandeling van advocaten en procureurs en vraagstellingen en adviezen op welke wijze bepaalde juridische zaken behoren geïnterpreteerd te worden. Veel aandacht wordt geschonken aan de reglementering en toelating van leden tot het college uitmakende het Hoogadelijk Landgericht. Ook komen er veel stukken in voor over de tijd van de Franse inval en bezetting in de jaren 1672-1674 en de daarop gevolgde in gijzeling neming van vooraanstaande ingezetenen en het moeten loskopen van die tegen enorm hoge losgelden. Dit laatste heeft tientallen jaren een zware druk op het Ambt en haar ingezetenen gelegd.
Voorts komt er een groot scala aan onderwerpen voorbij, variërend van belastingzaken, erfdelingen, prothocollering, aanstelling van wachtmeesters, huwelijksbevestigingen tot en met besluiten over krankzinnigen en innocenten. Kortom een rijke bron voor onderzoekers. In de voetnoten worden zaken verduidelijkt en worden de Latijnse rechtstermen en tekstgedeelten kort uitgelegd.

Dr. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) promoveerde in 2017 aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Hij is onder andere werkzaam geweest als hoofd van een afdeling archief, bibliotheek en documentatie, als theoloog binnen de Nederlandse Hervormde Kerk en als jurist in bestuursrechtelijke zaken. Daartoe volgde hij enkele archiefopleidingen en bekwaamde zich in bestuursrecht en paleografie. Zijn onderzoeksgebied en specialisatie betreft in het bijzonder de kerkelijke, rechtelijke en politieke ontwikkelingen binnen het voormalig Hertogdom Gelre.
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
246
Uitgeverij
P.D. Spies
Laatste editie
14 mei 2019
ISBN
9789463456036
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic