Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Muur 61

Lezers,

‘In de tas is in de tas.’ Gevleugelde woorden van Peter Post bij het binnenhalen van het zoveelste succes met zijn TI Raleighs en Panasonics. De ploegleider bedoelde ermee dat wat je hebt, ze je nooit meer kunnen afpakken.
Daarom was het zo jammer van Steven Kruijswijk in de Giro van 2015 en zo goed van Tom Dumoulin, vorig jaar. Kruijswijk zal zijn unieke kans op de eindzege eeuwig tegen een Italiaanse sneeuwrand zien stukslaan. Dumoulin – ‘slechts’ tweede in 2018? Wél heel mooi na die eerder behaalde triomf. Tom was goed van Jeruzalem tot Rome. Maar bij de superieure Chris Froome in diens ‘Tachtig kilometer door Piëmont’ moest hij zich neerleggen.
Sensationele pracht-Giro voorbij, verder en voort met het ándere genieten: de Tour de France. In Muur 61 loopt de gele koorts alvast flink op.
Het is vijftig jaar geleden dat voor het eerst een Nederlandse renner de Tour de France won. Bart Jungmann dwaalt door Maastricht en vertelt het diep tragische verhaal van Eddy Beugels, een van de drie helpers van Jan Janssen tot in Parijs. Willie Verhegghe dicht over een halve eeuw leven met 38 seconden voorsprong of achterstand. Fred Segaar praat met Ab Geldermans, destijds Janssens ploegleider. Bas Steman heeft Janssen nooit live zien fietsen, Janssen was voor hem een fietsenmerk. Tot zijn vrouw voor een documentaire op dozen vol privéfilmpjes stuitte.
John Kroon gaat nog tien jaar verder terug, en vertelt het verhaal achter Neêrlands eerste halve Tourzege, die met de NeLuxploeg van Charly Gaul. Ook uit de vergetelheid gerukt: de schouder-aan-schouder beklimming van de Puy de Dôme, Tour 1964 – Jacques Anquetil en Raymond Poulidor. Wiep Idzenga ‘leest’ de legendarische foto.
Maar er is ook wielrennen van deze eeuw. Wat maakt Dylan Groenewegen een van God gezonden supersprinter? – Joost-Jan Kool legt uit. Daan Dekker ging op bezoek bij de Tourwinnaar van 2008, Carlos Sastre. Sam Planting opent de boeken van het op Moneyball gebaseerde denken van ploegleider Jonathan Vaughters. En wie wil weten wat de Eendenbek, het Wapperhandje en de Robespierre zijn – Frank Heinen legt het uit.
Robert Gesink en de Tour? Hij kijkt met Nando Boers in de spiegel, naar iemand die zo graag rittenkaper zou willen zijn.
Vivace il Giro en Vive le Tour!

JOHN KROON, PETER OUWERKERK, MART SMEETS, BERT WAGENDORP
Toon details

Schrijf een recensie

Is De Muur 61 het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op De Muur 61

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.