Een meisje is maar half af
  Lees een fragment
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 7 4 4 3 11 2 2 1 5

Een meisje is maar half af

29

Gelezen 33 Aan het lezen 4 Wil ik lezen 66 Favoriet 0 Recensies 6
Literatuur & Romans Artikelen 3   Topics 0
Bekroond met de Baileys Women's Prize for Fiction 2014, de Desmond Elliott Prize 2014, de Goldsmiths Prize 2013, de Kerry Group Irish Novel of the Year 2014 en de Geoffrey Faber prize 2014. Finalist voor de Folio Prize en op de shortlist geplaatst van de Dylan Thomas Prize.

Een meisje is maar half af is een ontroerend en aangrijpende verhaal over de relatie van een jonge vrouw met haar broer - een liefdesgeschiedenis, maar een die overschaduwd wordt door de hersentumor waaraan de jongen sinds zijn jeugdjaren lijdt.
De roman biedt een rauw, soms schokkend inzicht in de gedachten, gevoelens en verwarde seksualiteit van de kwetsbare en eenzame hoofdpersoon. Het leven is niet gul voor haar geweest: haar vader is dood, haar moeder is beschadigd door een wrede jeugd. Haar perverse oom kan niet van haar afblijven, haar broer is terminaal ziek.
Wie Een meisje is maar half af leest, nestelt zich, tegen wil en dank, in het hoofd van de vertelster en maakt haar geschiedenis uit de eerste hand mee: de dood van haar grootvader, de fatale toestand van haar broer, de verkrachting door haar oom, de reeks anonieme, doelloze seksuele uitspattingen waarmee ze zichzelf straft.
Eimear McBride vertelt het verhaal in korte, heftige zinnen en flarden - vaak onaf, maar met het bedwelmende ritme van goede muziek. Het leverde de auteur vergelijkingen op met het werk van Beckett en Joyce.

'Het kon een monoloog zijn van Molly Blooms achter-, achter-, achterkleindochter: het verhaal van een jonge vrouw, soms helder, soms verward, avontuurlijk in de seks, boos en droevig.' - Anne Enright

McBrides debuutroman behandelt de klassieke thema's uit het leven en uit de literatuur: familie, dood, seks en eenzaamheid. Het lezen ervan is een verontrustende ervaring, maar ook een openbaring. Een meisje is maar half af is een onvergetelijke roman - de eerste proeve van een buitengewoon nieuw literair talent.

'Een virtuoos debuut: gedurfd, gepassioneerd, verontrustend, duister en betoverend. Lees het en het zal je voorgoed veranderen.' - Eleanor Catton, winnaar van de Man Booker Prize 2013
+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
256
Uitgeverij
Hollands Diep
Eerste editie
16 februari 2015
Laatste editie
16 februari 2015
ISBN
9789048824267 , 9789048824274 , 9789048835034


Boekinformatie wijzigen


Recensies (6)

Keuze van de redactie

Een leeservaring die je bijblijft

door: Elsbeth van der Ploeg 1 like

Typisch Ierse elementen bevat de debuutroman van Eimear McBride (1976). De beklemmende aanwezigheid van de katholieke kerk, seksueel misbruik, schuld en boete. Toch is het een boek van ongekende originaliteit. Een meisje is maar half af lees je niet; je ervaart het. De taal dendert genadeloos over...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Een meisje is maar half af

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.