herfst
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 34 4 57 3 40 2 10 1 6
Volkskrant:
Knack:

Herfst

147

Rank 957 Gelezen 156 Aan het lezen 14 Wil ik lezen 193 Favoriet 14 Recensies 5
Literatuur & Romans Artikelen 2 Lijsten 4 Spots 4 Topics 1


Shortlist Man Booker Prize 2017

'De eerste serieuze Brexit-roman.'
THE FINANCIAL TIMES

De 101-jarige Daniel Gluck en de 32-jarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Elisabeth leerde Daniel kennen toen ze acht was. Hij was haar buurman, en deze belezen, enthousiaste kunstverzamelaar nam haar mee in zijn wereld van kunst en literatuur.
Als Elisabeth naast een slapende Daniel in het verzorgingshuis zit, dringt de betekenis van de gesprekken die ze als kind met hem had tot haar door. Van hem leerde ze wat het leven waardevol maakt, en hij voedde ook haar belangstelling voor kunst, met name voor de popartkunstenares Pauline Boty over wie ze haar afstudeerscriptie heeft geschreven.
Daarnaast kijken we mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taal en natuur door elkaar heen spelen.
De meest hilarische pagina's zijn gewijd aan Elisabeths benadering van alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith met grimmige ironie de kille politieke verhoudingen na de Brexit en de dolgedraaide bureaucratie aan de kaak stelt.
Herfst is met vaart en humor geschreven, maar stemt ook tot nadenken over onze moderne tijd. Het is een inspirerende ideeënroman over een innige vriendschap.

Ali Smith (1962) is geboren in Inverness, Schotland. Dankzij haar magistrale psychologische inzicht en stilistisch raffinement was ze meerdere malen een van de favorieten van de Man Booker Prize-jury. Haar boeken Hotel Wereld, The Accidental en Het een als het ander werden net als Herfst voor de prijs genomineerd. Voor Het een als het ander kreeg Smith in 2015 de Baileys Prize, de Goldsmiths Prize en de Costa Novel Award.

'Herfst is een prachtige, ontroerende symfonie van herinneringen, dromen en vluchtige waarheden.'
THE GUARDIAN

'Ik ken weinig schrijvers - behalve Virginia Woolf en James Salter - die een verhaal zo veel vaart kunnen geven met alleen de vertelstem. (...) In een land dat met zichzelf overhoop ligt, is een schrijver zoals Smith meer waard dan een heel parlement.'
THE FINANCIAL TIMES

'Smith heeft het boek in een enorm tempo geschreven, maar dat staat de stilistische bravoure en een geraffineerde structuur niet in de weg. De politiek heeft geen antwoord op het populisme, de literatuur met als woordvoerder Ali Smith misschien wel.'
NRC HANDELSBLAD ****

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Serie
seizoencyclus (1)
Aantal pagina’s
272
Uitgeverij
Prometheus
Eerste editie
21 februari 2018
Laatste editie
28 februari 2018
ISBN
9789044636604 , 9789044636611
Boekinformatie wijzigen


Recensies (5)

Keuze van de redactie
Anne Oerlemans Hebban Recensent

Actueel en tijdloos

door: Anne Oerlemans 1 like

Ali Smith (1962, Inverness, Schotland) werd meerdere malen genomineerd voor de Man Booker Prize en wordt geprezen om haar psychologische inzicht en stilistische kunnen. In 2015 won Smith de Baileys Prize, de Goldsmiths Prize en de Costa Novel Award voor haar roman Het een als het ander. Net als...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Herfst

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken