Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Kamp Schoorl

De bijna onbekende geschiedenis van het kamp Schoorl: Nederlands legerkamp, Duits interneringskamp, concentratiekamp - Polizeiliches Durchgangslager van de beruchte Sicherheitsdienst, Wehrmachtkamp, daarna Bewaringskamp voor het opsluiten van NSB-ers en collaborateurs na het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarna weer Nederlands legerkamp is nu voor het eerst gedetailleerd beschreven. Henk ten Berge schreef een inleiding voor deze derde druk en Wil de Bie maakte een illustratie voor het omslag. In dit boek worden de belevenissen van de gevangenen, vaak in hun eigen woorden, weergegeven van o.a. 740 joodse gevangenen (razzia's van februari en juni 1941 ) die van Schoorl naar Buchenwald en Mauthausen getransporteerd werden. Slechts 2 mannen hebben die kampen overleefd. Voorts waren er bijna 100 KLM'ers, geallieerde gevangenen, 176 Sommelsdijkse gijzelaars en ongeveer 700 politieke gevangenen. Het boek is gebaseerd op 110 interviews, daardoor leest het met ongewone spanning.
Schoorl was het begin van een lange lijdensweg voor velen van de 1900 gevangenen, meer dan 1000 van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn daarvan niet teruggekeerd.
Albert Boer, auteur van Het Kamp Schoorl, werd in 1935 in Beverwijk geboren en werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd met zijn familie naar een boerderij in Bergen aan de rand van het militaire vliegveld.
Boer begon een veelzijdige carrière als (leerling-) gasfitter, daarna als straathoekwerker op Kattenburg. Hij kreeg een beurs van de Rotary Club om in de Verenigde Staten te studeren. Als maatschappelijk werker, later directeur van buurthuizen en culturele centra werkte hij in Detroit en Boston. Als parttime adjunct-professor doceerde hij voor de Wayne State Universiteit in Detroit en de Universiteit van Boston. Na dertig jaar in de Verenigde Staten kwam hij terug naar Nederland. Als beeldend kunstenaar werkte hij voor bronsgieterij De Hooischuur in Alkmaar. Boer schreef eerder een boek over de eerste buurthuizen in Amerika, ook een cursusboek voor de Universiteit van Boston The Staircase. Het Kamp Schoorl is zijn eerste publicatie. In 2002 overleed hij in Groet.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Het Kamp Schoorl het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Reageren op Het Kamp Schoorl

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.