Phoenix
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 33 4 41 3 4 2 0 1 0

Phoenix

78

Rank 80 Gelezen 79 Aan het lezen 6 Wil ik lezen 233 Favoriet 7 Recensies 8
Literatuur & Romans Artikelen 1 Lijsten 1 Spots 1   Topics 0

Winterswijk, de Achterhoek, 1847. Armoede en honger teisteren het land. Vanaf de kansel schetsen dominees een toekomst in Amerika, het beloofde paradijs op aarde. Zoals zoveel andere Achterhoekers besluiten ook de ouders van Abel Sikkink te vertrekken, zij gaan naar Sheboygan, in de staat Wisconsin. Onderweg voltrekt zich echter een verschrikkelijk drama. Tot op de dag van vandaag, 175 jaar later, kent men in de Achterhoek nog steeds de naam van het schip dat hen naar hun nieuwe leven had moeten brengen: Phoenix.

In Phoenix, het eerste deel van de trilogie De memoires van Abel Sikkink, vertelt Abel het verhaal van zijn jeugd in Sheboygan, zijn jaren bij de Nederlandstalige Sheboygan Nieuwsbode en zijn verhuizing naar New York, waar hij journalist wordt voor The New York Herald van krantentycoon Gordon Bennett. In New York beweegt hij zich, samen met zijn oude vriend Kalle, succesvol fotograaf, in kringen van kunstenaars en bohemiens die bij elkaar komen in het roemruchte café Pfaff’s, onder wie de beroemde dichter Walt Whitman.

De Amerikaanse Burgeroorlog werpt zijn schaduw vooruit en Abel belandt midden in de gebeurtenissen die de ramp aankondigen. Hij is aanwezig bij het proces tegen de legendarische John Brown en diens executie, en heeft contact met de abolitionisten, tegenstanders van de slavernij. Hij bereidt zich voor op een nieuwe tak van journalistiek: de oorlogsverslaggeving.

Intussen blijft één vraag hem obsessief achtervolgen: hoe heeft de ramp met de Phoenix zich kunnen voltrekken? Wie was er verantwoordelijk? En hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Phoenix gaat ook over keuzevrijheid in het zicht van het noodlot.

+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Serie
De memoires van Abel Sikkink (1)
Aantal pagina’s
400
Uitgeverij
Uitgeverij Pluim
Eerste editie
22 februari 2022
Laatste editie
22 februari 2022
ISBN
9789493256187 , 9789493256194


Boekinformatie wijzigen


Recensies (8)

Keuze van de redactie
Evelien Walravens Hebban Recensent

Geloofwaardige roman over een vergeten ramp

door: Evelien Walravens 2 likes ebook

Bert Wagendorp (1956) begon zijn carrière in 1985, na een studie Nederlands aan de Universiteit van Groningen, als sportverslaggever bij de Leeuwarder Courant. In 1988 stapte hij over naar de sportredactie van de Volkskrant om daar vanaf 2006 de vaste algemeen columnist te worden. In 2013 brak hij...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Phoenix

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken