Degenhard

, , , , ,

1

Degenhard, een ridderroman  is een eerbetoon aan Driek van Wissen, die zelf nog het openingsgedicht voor deze estafetteroman in dichtvorm schreef. Degenhard is een roman in dichtvorm over het leven van ridder Degenhard. Deze middeleeuwse figuur besluit na een mislukte liefde voor zijn schildknaap tot een kruistocht. Tijdens die reis ontmoet hij de meest vreemde figuren, zelfs een strijder op een peroxidepaard. Aan het eind van de roman meldt Degenhard zich in oosterse kledij met kinbeharing bij een ambtenaar van de IND. Bij het Drielandenpunt. Wordt hij afgewezen en teruggestuurd naar het kalifaat? Het uitzonderlijke van deze roman is dat hij door net zo veel schrijvers is geschreven als er hoofdstukken zijn. Jaren geleden was Driek van Wissen een van de eerste dichters. Na hem volgden er velen. Van Ivo de Wijs tot Marjolein Kool, van Rikkert Zuiderveld tot Wietske Loebis. Allemaal bekende dichters van het lichte vers. Mooi is dat ook de Belg Paul Ilegems meewerkte naast Peter Verstegen, de beroemde Dante-vertaler. De laatste natuurlijk onder pseudoniem: Igor Streepjes. Het spreekt vanzelf dat ook Jean Pierre Rawie een bijdrage leverde. Dit is een bijzondere uitgave van een bijzonder werk. Heel licht dichtend Nederland zorgde voor een ridderroman die middeleeuws begint maar actueel eindigt. De vormgeving is van Sam Peeters, een kunstenaar die het boek met zijn illustraties een extra dimensie gaf. De presentatie van Degenhrad, een ridderroman gaat op de Driekdag plaatsvinden: zondag 22 mei is het moment waarop dichters hun overleden collega Driek van Wissen herdenken in zijn stamcafé in Groningen.

Verschenen in
Genre
Poëzie
Laatste editie
24 mei 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Passage
ISBN
9789054523222

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,90
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,90
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (1)

Vermakelijk dichtwerk

door: Anna Bakker 1 like
De bloedstollende avonturen van ridder Degenhard zijn vermakelijk, maar of de ridder na het vierentwintigste en laatste gedicht nog lacht is de hamvraag. Lees en huiver! Knap in elkaar gestoken door maar liefst vierentwintig dichters in het lightversegenre. In volgorde van opkomst: Ton Peters,...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic