Deskundigheid zit in het kind

0

Dit boekwerk is een weergave van lezingen en gesprekken die basisscholen en speciale basisscholen uit het samenwerkingsverband WSNS Enschede / Losser hebben gevoerd met de bekende psychologe en psychotherapeute Martine Delfos.
Martine Delfos: 'Het kind is de deskundige, vraag het kind om advies. Je moet ervan overtuigd zijn dat kinderen iets te vertellen hebben en dat ze dat willen vertellen. Je moet alleen de grond maken, waardoor ze het kunnen vertellen. Dat betekent dat ze zich veilig moeten voelen.' Daarnaast ziet ze de leerkracht als deskundige bij uitstek op het gebied van gedragsproblemen Beroepstrots is daarbij enorm belangrijk.
In haar woorden:'Noem eens een beroepsgroep die het aandurft om voor een groep van twintig tot dertig kinderen te gaan staan. Leerkrachten durven dat. Ze zijn meesters in gehoorzaamheid en in het communiceren daarover. Kijk naar het kind, wat een leerkracht doet heeft veel effect, meer dan ze zelf vaak denken...' Gevleugelde woorden van Martine Delfos hierbij zijn dat de hersenen vaak nog wel op 'aan' gezet moeten worden.
De basisscholen en de speciale basisscholen hebben de adviezen van Martine Delfos toegepast en kunnen uit eigen ervaring zeggen 'het werkt'. Het boek biedt onderwijskrachten en managers dan ook een ruime mogelijkheid tot (zelf) reflectie.
Ad Kappen is orthopedagoog / co rdinator van het samenwerkingsverband WSNS Enschede / Losser.
Verschenen in
Genre
Religie & Spiritualiteit
Aantal pagina’s
134
Laatste editie
31 januari 2007
Uitgeverij
Uitgeverij SWP B.V.
ISBN
9789066658080
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic