Op vleugels van vuur

0

Hoe uiteenlopend en verschillend de ideeën en stelsels ook waren in de beginjaren van de twintigste eeuw, daaronder kolkte altijd die lavastroom, dat temperament, dat verlangen geraakt te worden door de wereld, dat verlangen de wereld te begrijpen en te omarmen - het verlangen, om 'opgetild te worden door vleugels van vuur'.
Over die pioniers van een nieuwe samenleving ging het Renova-najaarssympiosion 2012 van de Stichting Rozenkruis.
Pioniers die zich lieten inspireren door de essenties uit de oosterse én westerse wijsheid. Die de wondere wereld van Spinoza's gedachtegoed herkenden en konden omarmen zónder daarom vervolgd te worden. Vrouwen en mannen die de gnostieke en de hermetische traditie hartstochtelijk onderzochten - en van wie drie vrienden, Z. W. Leene, Jan Leene en Cor Damme het Nederlandse Rozenkruis Genootschap oprichtten.
'De rozenkruisers willen zijn: christenen naar de ware zin van het woord. Zij leren, dat hun leer is de leer van Christus. Dat de rozenkruisers openlijk in hun vaandel schrijven: rozenkruis-christendom. De rozenkruisers leren dat het mogelijk is om eerstehands kennis omtrent de onzienlijke dingen op te doen. Maar wie omhoog wil streven, zal moeten werken en studeren.'
Z.W. Leene, pionier van een nieuwe samenleving
Omslag:
Een wandschildering door H. Wijdeveld (1885-1987) in
de Ritz-Carlton Room van de Stoom Schip Nieuw Amsterdam, 1938
Verschenen in
Genre
Religie & Spiritualiteit
Aantal pagina’s
74
Laatste editie
30 augustus 2013
Uitgeverij
Uitgeverij De Rozekruis Pers
ISBN
9789067324243

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic