Beschaving

0

Hoe blijven we de baas in de wereld

Het Westen en de Rest

Toen Engeland werd geteisterd door oorloge en plagen, was het Verre Oosten beschaafd. Het idee dat West-Europa de rest van de wereld in de nabije toekomst zou domineren, leek onzin. Maar – dankzij Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en ook Nederland en Frankrijk – Europese landen waren aan het begin van de vorige eeuw in 58% van de wereld de baas, en controleerden ze bijna 80% van de wereldwijde economie.
Hoe was dat gelukt? Volgens Ferguson waren we beter in wetenschap, was ons arbeidsethos scherper dan dat in het Oosten. We ontwikkelden een maatschappij waarin consumentisme en genadeloze concurrentie de factoren voor succes waren. En nu? Met zorg maar niet zonder zelfvertrouwen kijkt hij naar de verworvenheden van onze beschaving: onze beschaving is de beste, we moeten ernaar streven onze leiderspositie vast te houden.

Niall Ferguson (Glasgow, 1964) doceert Financiële Geschiedenis in New York en doet onderzoek in Oxford en aan Harvard. Hij schreef onder andere over de Rotschild-familie (The House of Rothschild), over geld en wereldpolitiek, over de Eerste Wereldoorlog (De erbarmelijke oorlog) en over het Britse wereldrijk (Wereldrijk). Volgens Time behoort hij tot de 100 invloedrijkste mensen ter wereld
 
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
480
Laatste editie
27 juli 2011
Uitgeverij
Contact
ISBN
9789025432768
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic