Advertentie
De achterblijver

De achterblijver

8
Gelezen 6 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 2 Favoriet 0 Recensies 1
Literatuur & Romans Artikelen 2   Topics 0
Hoofdpersoon Gram Goetleven is een veelbelovende jonge geleerde die werkt aan een machine, liefkozend `Baby geheten, die de mens ten slotte moet overvleugelen. Menselijke zaken als psychologie, seks, sociale warmte laten hem dan ook volkomen koud. We komen hem tegen op weg naar een congres in Texas waar hij een lezing moet houden. In gedachten houdt hij een voortdurend pleidooi tegen emotionaliteit, zwakte en zielsbewegingen. In de tussentijd bespeurt de lezer tussen de regels toch wel wat onrust. De man leidt aan vliegangst en ook zijn hardnekkige rationalisme lijkt neurotische trekjes te hebben en gevoed te worden door afkeer van zijn familie. Aan het eind stort zijn wereld dan ook in, zijn beschermer wordt ontslagen, zijn lezing gaat niet door: het cynische, technocratische universum wordt ontmanteld.

De achterblijver werd bekroond met de de literatuurprijs van de provincie Vlaams-Brabant en de BNG Literatuurprijs 2006 en werd tevens genomineerd voor de Gerard Walschappprijs.
Genre
Literatuur & Romans
Uitgeverij
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
Laatste editie
21 oktober 2011
ISBN
9789023420705 , 9789023468363 , 9789023449058 , 9789492478283
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 9,99
E-book prijsvergelijker

Lezersrecensies (1)

Fanatici

door: smitaki3 1 like
Gram Goetleven is verbonden aan het computertechnische bedrijf Carnitec waar hij meehelpt aan de ontwikkeling van een superintelligente robot: Baby. Baby zal qua intelligentie hoog boven de mensheid uitstijgen. Hij is gemaakt om te overleven. Gram Goetleven voelt precies hoe de robot zijn werk gaat...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook