De bediende, De fikser & De huurders

De bediende, De fikser & De huurders

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Literatuur & Romans   Topics 0

Het leven van Joden in de twintigste eeuw gevangen in drie ontroerende, soms gruwelijke en tragikomische romans
De bediende
Morris Bober, een kruidenier met een armzalig bestaan in New York, wordt overvallen door Frankie Alpine, een uit Italië afkomstige kleine boef. In een opwelling van berouw besluit Frankie Morris te helpen in diens strijd om het bestaan; hij weet van het winkeltje een florerende zaak te maken. Hij trouwt met Morris’ dochter en neemt na zijn dood de zaak over. Maar samen met de verantwoordelijkheid neemt hij ook de wereldlijke zorgen, het falen en lijden van zijn voorganger op zich. Als Frankie zich laat besnijden, is de gedaanteverwisseling compleet.
De fikser
De Joodse Jakov Bok verlaat zijn geboortedorp om in Kiev werk te zoeken. Hij is de ‘fikser’ van kleine karweitjes, met weinig kansen om verder te komen in de wereld. Na zijn aankomst wordt in Kiev een Russisch jongetje om het leven gebracht, en via pamfletten beschuldigt de geheimzinnige organisatie de ‘Zwarte Honderd’ de Joden van de rituele moord. Jakov Bok wordt gearresteerd en in afwachting van zijn proces zit hij twee jaar in de gevangenis, waar hij wordt vernederd en mishandeld. Maar hij geeft niet toe en houdt zijn onschuld hardnekkig vol. Zijn triomf over de haast ongelooflijke wreedheid maakt hem tot moraalridder.
De huurders
Harry Lesser, de enige huurder in een vervallen flatgebouw, schrijft aan zijn roman alsof zijn leven ervan afhangt. Maar zijn pogingen om een meesterwerk te creëren worden bemoeilijkt als Willie Spearmint in het gebouw komt wonen. Harry en Willie blijken artistieke rivalen en de wankele vrede tussen de buren wordt onder druk gezet door de pogingen van huurbaas Levenspiel om hen hun woningen uit te zetten en het gebouw te laten slopen. Het duurt niet lang voordat duidelijk wordt dat gevoelens van ambitie en rivaliteit maar al te snel kunnen vervallen tot geweld en destructie.
De pers over het werk van Bernard Malamud

‘Na het lezen van zijn verzamelde verhalen of De fikser moet je wel concluderen dat Malamud niets ondermaats heeft gepresteerd.’ Pieter Steinz
‘Van Malamud wil je geen woord missen.’ Het Parool
‘Het werk van Malamud is eersteklas. Rijk en origineel.’ Saul Bellow

Genre
Feelgood , Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
640
Laatste editie
16 mei 2019
ISBN
9789029093378 , 9789402312621
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 25,00
E-book prijsvergelijker
Advertentie