De eerste foto's van Amsterdam 1845-1875

0

De eerste fotos van Amsterdam 1845-1875 presenteert een breed overzicht van fotos uit de beginperiode van de fotografie van Amsterdam. Uit het bezit van het Stadsarchief Amsterdam en collecties in binnen- en buitenland is het mooiste wat er uit deze periode bewaard is gebleven bij elkaar gebracht.
De eerste fotografen van Amsterdam zagen rond 1850 een verarmde stad die teerde op een roemrijk verleden, een schone slaapster uit de Gouden Eeuw. Amsterdam was nog een stad met poorten en barrières, een stad die s avonds op slot ging, zonder tramlijnen, trottoirs of Centraal Station, met grachten die onbedaarlijk stonken, waar het drinkwater voor de meesten per schip werd aangevoerd en waar de doden nog werden begraven in de kerken en op de bolwerken. Dankzij de eerste fotos kunnen we ons een beeld vormen van die stad.
Deze uitgave laat zien hoe fotografen het bestaande beeld van de stad, bekend van schilderijen, prenten en tekeningen, veelal hebben herhaald en soms hebben bijgesteld. Maar we zien ook hoe fotografie onderdeel werd van het moderniseringsproces dat Amsterdam razendsnel veranderde in een grote moderne stad. Daarnaast biedt dit boek een staalkaart van uiteenlopende fotografische technieken en toepassingen zoals fotoalbums, souvenir- en reisalbums, kabinetfotos, stereofotos en nieuwsfotos.
Een bijzondere plaats is ingeruimd voor de zestien grachtgezichten die de Britse waskaarsenfabrikant en landschapsfotograaf Benjamin Brecknell Turner in 1857 maakte.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
15 maart 2010
Uitgeverij
Uitgeverij Thoth
ISBN
9789068685374
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic