De gedachte

0

Desillusies

Frans Stüger debuteerde in 1975 bij Van Oorschot met een dun maar onthutsend boekje over iemand die langzaam gek wordt. Het verhaal wordt opgeschreven vanuit een inrichting. In de tientallen jaren daarna publiceerde hij met vaste regelmaat meer sober, eigenzinnig werk. Bij elkaar vormt zijn oeuvre een fascinerende autobiografische legpuzzel. Wie de stukjes op volgorde legt, ziet een schrijver die het wak van zijn kinderjaren laag voor laag opvult met verhalen. Hij doet dit niet in de vorm van eendimensionale ervaringslectuur, maar in het parallelle universum waar een auteur zichzelf ondergeschikt maakt aan zijn verhaal, dat daardoor een grote zeggingskracht krijgt.

In Desillusies draait het om het leven van een buitenstaander, een immigrant die met één been in de rauwe werkelijkheid staat en met het andere in een onbezorgde waanwereld. In de eerste wereld zorgt hij voor zijn dementerende moeder, in de tweede neemt zijn prille en maagdelijke liefde voor het kantoormeisje Viola verpletterende dimensies aan. Het zware thema wordt opgelicht door een prachtige milde humor.

Wanneer Kowalsky’s moeder gestorven is, is goed beschouwd zijn enige reden om te blijven leven vervallen. Maar hij gaat verder zoals hij het al jaren doet, als vereenzaamd kamerbewoner, en als achter zijn rug door collega’s bespot kantoormannetje. Zijn familiekapitaal gebruikt hij niet; hij zou niet weten waarvoor. De laatste illusies die hij heeft, liggen dan ook meer in het persoonlijke vlak. Dat die de kop zullen worden ingedrukt staat van tevoren vast, maar Stüger dwingt de lezer voort te gaan met zijn lectuur door zijn de adem afsnijdende directheid, die meedogenloos kan lijken, en toch op elke bladzijde een dieper liggende deernis verraadt.

'...Stüger bewijst dat hij kan wat er van hem verwacht wordt: schrijven.
Een klein meesterwerkje.' Trouw, Rob Schouten

'...een mooie, trieste roman.' Ned. Dagblad, Hans Werkman
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
01 april 2010
Uitgeverij
Auteursdomein, Uitgeverij
ISBN
9789086410316
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic