De geest is meer dan het lichaam

3

A.Th. van Deursen wordt gerekend tot de beste en productiefste historici van onze tijd. Kritisch, soms amusant, maar altijd hoffelijk en wellevend, boeit Van Deursen niet alleen lezers binnen de wetenschappelijke kring maar ook vele daarbuiten. In zijn heldere en trefzekere stijl weet hij een groot publiek te interesseren voor de Nederlandse geschiedenis van met name de zestiende en zeventiende eeuw.
De geest is meer dan het lichaam is een selectie van Ton van der Schans uit Van Deursens omvangrijke oeuvre van de afgelopen vijftien jaar. In deze artikelen en toespraken over de Nederlandse geschiedenis staan drie thema’s centraal: ‘Schrijven over geschiedenis’, ‘Denken over geschiedenis’ en ‘Cultuurkritiek’. Met behulp van Van Deursens kritische en levendige blik op het verleden is de lezer in staat bruggen te slaan naar vandaag de dag. Daarmee levert De geest is meer dan het lichaam niet alleen een belangrijke bijdrage aan het historische, maar ook aan het maatschappelijke debat.
A.Th. van Deursen (1931) is emeritus hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en auteur van inmiddels klassieke boeken als Mensen van klein vermogen, Een dorp in de polder en De last van veel geluk.
Ton van der Schans (1957) is docent geschiedenis en cultuur aan hogeschool Driestareducatief in Gouda.
‘Ik vind Van Deursen groot.’
kees fens, de volkskrant
‘Van Deursen heeft als geen andere Nederlandse historicus van zijn generatie de zeventiende eeuw een gezicht gegeven.’
vrij nederland
‘Er zijn weinig Nederlandse historici die zo helder en toegankelijk kunnen schrijven.’
de volkskrant
‘Van Deursen is een vakman.’
nrc handelsblad
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
286
Laatste editie
21 oktober 2010
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035136021
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic