De grote geopolitieke problemen na de tweede wereldoorlog

,

0

Met de val van de Muur in 1989 kwam er einde aan de Koude Oorlog. Maar tal van kleine confrontaties en conflicten kwamen in de plaats: onevenwichtige demografische evoluties, moeilijk te controleren migratiestromen, ecologische problemen, strijd om grondstoffen als water en olie, fundamentalistisch geweld. Het terrorisme, dat al sinds mensenheugenis bestaat, kreeg plots een nieuwe dimensie op 11 september 2001.
De Oost-Westtegenstelling werd na de val van het IJzeren Gordijn vervangen door de hegemonie van de enige supermacht, de Verenigde Staten. Maar ook daar komt stilaan verandering: de VS slaagt er amper in om de controle te houden over Irak en Afghanistan. Bovendien worden opkomende machten als China en India steeds sterker. Ondertussen blijven crisisgebieden in het Midden-Oosten, de voormalige Sovjet-Unie en Afrika het toneel van pijnlijke tragedies.
Luc De Vos en Jean-Michel Sterkendries benaderen de meest recente gebeurtenissen vanuit historisch perspectief. Zo komen ze tot verhelderende inzichten in de steeds veranderende wereld. Beide auteurs zijn historici en professor aan de Koninklijke Militaire School

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
680
Laatste editie
07 oktober 2010
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058267030
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic