Advertentie

De moeder van Ikabod

101
Gelezen 111 Aan het lezen 5 Wil ik lezen 32 Favoriet 3 Recensies 5
Literatuur & Romans Artikelen 3 Newsroom 1 Lijsten 1 Spots 2   Topics 0

De wereld van ’t Hart in achttien verhalen

In het Duitse blad Der Spiegel werd Maarten ’t Hart getypeerd als een ‘wunderbar altmodischer Erzähler’. In deze sterk autobiografische verhalen blijkt die wonderbaarlijke, ouderwetse vertelkunst bij uitstek geschikt om de dwaasheid en absurditeit van het moderne leven te betrappen. Ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen zoals de verkoop van een huis, een plechtige uitvaart, een kerkdienst, een ontmoeting op een treinstation, een bezoek aan de markt of een casino pakken tragikomisch uit. Of soms juist beklemmend, zoals in ‘De beroving’ of ‘De stiefdochters van Stoof’. Toch overheerst in alle verhalen een lichte toon; ze laten zien dat het leven in feite een klucht is die helaas een enkele keer in een tragedie kan ontaarden.

Genre
Literatuur & Romans , Korte verhalen
Aantal pagina’s
288
Uitgeverij
De Arbeiderspers
Laatste editie
14 juni 2016
ISBN
9789029505659 , 9789029510042 , 9789029505673 , 9789029514729 , ...
+

Boekinformatie wijzigen

Andere media

Volkskrant:
NRC:
Parool:
AD:

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Hebban recensie

    VictorDLV Hebban Recensent

Heerlijke Hartiaanse verhalen

door VictorDLV op 14-06-2016

"Soms heb je het noodlot over de vloer in de vorm van een beeldbuisploeg." Deze openingszin zegt álles over Maarten ’t Hart. Zijn somberheid zit erin en zijn hang naar aandacht, maar ook zijn vakmanschap. De cameraploeg leidt tot een ontmoeting, de ontmoeting tot een bekentenis over fetisjisme, het fetisjisme tot wéér een – voor Maarten ongunstige – wending, enzovoort.

Meer dan 30 romans...


Lezersrecensies (4)

Over een wereld die er niet meer is

door: Linda Marie Vermeulen 1 like
De moeder van Ikabod, de titel van het boek is tegelijk ook de titel van een verhaal in deze verhalenbundel. We zijn dan bijna in de helft van het boek. Een verhaal waarin de auteur wordt opgebeld om tijdens een zondagsdienst in de maand augustus op het orgel in een kerkdienst te spelen. Hij speelt...

zo veel om te lachen

door: Maartje 1 like
Ik heb genoten van dit luisterboek. Goed voorgelezen en wat een humor. Soms iets teveel cantates van Bach, maar zeker een aanrader.
luisterboek

Zelfde formule

door: Henri 1 like
Maarten 't Hart (en dus niet Van 't Hart zoals hij iemand toevoegt) blijft een vreemde eend in het collectief van Nederlandse auteurs. Ook in dit op het oog autobiografische boek vent hij zijn anders zijn, uit. De verhalenbundel lijkt doorspekt te zijn met autobiografische ervaringen, maar is...

Kostelijk vermaakt

door: Paula van Mourik 1 like
Denk ik aan Maarten 't Hart, dan denk ik al snel aan zware lectuur. Maar wat ben ik blij verrast na het lezen van deze verhalenbundel. Wat een droge humor, ik heb mij kostelijk vermaakt met dit boek!

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook