De stille kracht

200

Artikelen 2 Lijsten 4 Spots 11 Top25's 17 Hebban 1000 367

Louis Couperus schetst in De stille kracht vijftig jaar voor de bloedige aftocht uit Indonesië hoe de verhoudingen in de Nederlandse koloniën liggen. Hij laat op meesterlijke wijze zien dat Nederland veel eerder dan het moment van
soevereiniteitsoverdracht in 1949 al mentaal afstand heeft moeten doen van zijn machtspositie. Met naam en toenaam benoemt Louis Couperus waar de gevaren voor het Nederlandse koloniale bestuur vandaan komen. Lees je De stille kracht dan bekruipt je allengs het idee dat Nederland in Indië nooit had kunnen winnen, niet verliezen ook, want de koloniale macht stond in Azië buiten de lokale orde en werd gedoogd tot haar tijd op was.
Misschien, als hij had toegegeven, was zijn leven anders geworden. Want hij, onverzettelijk, raadde niet de heilige ogenblikken, dat de mens niet moet zijn zijn eigen wil, maar zich vroom moet laten gaan naar de drang van de stille machten. Die ogenblikken eerbiedigde, erkende, kende hij niet en nooit.
U, artistiek, voelt het gevaar naderen, vaag, als een wolk, in de lucht, in de Indische nacht; ik zie het gevaar al heel werkelijk oprijzen - voor Holland - zo niet van Amerika en van Japan uit, dan uit Indiës eigen grond.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
11 juni 2013
Uitgeverij
L.J. Veen Klassiek
ISBN
9789020426038 , 9789020427455 , 9789020453119 , 9789021496009 , ...


Artikelen over De stille kracht

  Meer artikelen


Door lezers

Literatuur Club / Hmmm... De stille kracht
03 december 2018 393 reacties
Passie voor letteren / In de stress
01 december 2018 13 reacties
Feelgood Club / De Feelgood Club en het lezen van klassiekers
21 november 2018 14 reacties
  Meer artikelen

Lees verder

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 18,95 Bestel het ebook bij Libris voor 8,49
Bestel het boek bij Blz. vanaf 18,95 Bestel het ebook bij Blz. voor 8,49
bestellen
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersBestel dit luisterboek voor  €14,99 bij

bestellen

Advertentie

Lezersrecensies (5)

Voelbare mystiek gevangen in klanken zoals: donzende geluidsloosheid...

door: Gerrie Oreel 1 like
'En de Westerling, prat op zijn macht, op zijn kracht, op zijn beschaving, humaniteit, troont hoog, blind, egoïst, eigendachtig tusschen al de ingewikkelde raderen van zijn autoriteit, die hij uurwerkzeker laat grijpen in elkaar, controle op iedere wenteling, tot voor vreemden, buitenaf, een...

Grieks drama in de desa

door: Roosje de Vries 2 reacties 1 like
Grieks drama in de desa Beware: spoilers ‘De volle maan, tragisch die avond, was reeds vroeg, nog in de laatste dagschemer opgerezen als een immense, bloedroze bol, vlamde als een zonsondergang laag achter de tamarindebomen van de Lange Laan en steeg, langzaam zich louterende van haar...

Vervloekt met mysterieuze krachten

door: Mellius 1 like
Met veel gevoel en detail beschreven leven van een resident en zijn omgeving in Indië, waarbij het tot een conflict komt tussen de rechtlijnige nuchterheid van de Nederlandse overheersers en de mysterieuze en gevoeligere cultuur van de lokale bevolking.
Heel interessant om te lezen hoe het er...

Toch wel een kanjer, die Couperus

door: Nico van der Sijde 2 likes
Ik was ik er nooit toe gekomen om “De stille kracht” te lezen: ten eerste natuurlijk omdat er zo veel andere boeken zijn, maar ook omdat ik dit boek intuïtief wantrouwde. Zo’n roman over het vroegere Nederlands Indië leek mij al te veel ‘tempo doeloe’ te gaan bevatten en al te vol te...

Prachtig

door: Natalie 1 like
Wil je kennismaken met Louis Couperus? Ik zou je zeggen, begin met Stille Kracht. Een prachtig verhaal. Eén van mijn lievelingsboeken in mijn boekencollectie.

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic