De weg naar de macht

1

Elco Brinkman, Ineke van Gent, Frank de Grave, Loek Hermans, Jort Kelder, Aad Kosto, prinses Mabel, Ed Nijpels, Hein Roethof, Mark Rutte, Haya van Someren, Hans Wiegel - wie zat er níét in de JOVD?

Zij, en duizenden anderen, begonnen hun carrière bij de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. In De weg naar de macht beschrijft Ewout Klei de geschiedenis van deze liberale politieke jongerenorganisatie, die zich altijd graag profileerde als de horzel in de pels van de VVD. Al ruim 65 jaar lang maken jongeren kennis met het liberalisme via deze onafhankelijke club. Klei laat zien hoe de JOVD zich al die jaren heeft ontwikkeld tegen de achtergrond van een veranderend Nederland. Welke standpunten nam zij in? Wat voor cultuur heerste er? En hoe reageerden de jonge liberalen op de oprichting van D'66, het paarse kabinet, de politieke correctheid van de jaren negentig en op Fortuyn, Verdonk en Wilders? Deze helder geschreven kroniek biedt een frisse en verrassende kijk op de invloedrijkste politieke jongerenorganisatie van Nederland. Het unieke verhaal van een broedplaats voor politiek talent, met kostelijke anekdotes, sprekend fotomateriaal en speciale bijdragen van Hans Wiegel en Jort Kelder.

Uit het voorwoord van Jort Kelder:
'Ach ja, jeugdzondes. Wat geeft 't? De JOVD was vooraleerst een politieke crêche waar je het vak kon leren. Soms was dat nodig. In moties werd het wettig gezag vaak opgeroepen om, laten we zeggen, minder bezonnen gedachten en aberraties uit te voeren. Van blozende Groninger die voorstelde "bloemen op Bagdad" te gooien om het vredesproces met Saddam te bespoedigen, tot de seksuele vrijdenkers die vonden dat "bestialiteit" heus paste in een liberale levensstijl.'
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
02 december 2015
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046820605

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic