Drie keer maakt een tijger

1

April 1999. De trein van Beijing naar Xi'an. Een vader probeert zijn zoontje te laten stilzitten voor de blanke man die met zijn dikke pen in een boekje tekent. De tekenaar hoort bij de vrouw met het witte haar bij het raampje. Ze kijkt naar buiten, naar de groezelige, luie gele rivier onder de loodgrijze wolken. Bea De Koster, want zij is die vrouw, schrijft in haar schriftje.
Daar in die trein ontstond de aanzet voor de negen verhalen uit Drie keer maakt een tijger . In China is dat een spreekwoord: drie keer maakt een tijger. Als je maar lang genoeg over iets praat, wordt alles aangedikt tot het niet meer door de deur kan.
Verhalen over het arme meisje wier voetjes tot pijnlijke vervormde klompjes worden ingebonden om zo een rijke man te bekoren, maar geen rijke man wil haar en het meisje kiest haar vrijheid; over het mieverkoopstertje aan de voet van de heilige berg dat als een Julia voor haar Romeo moet vechten (maar deze keer loopt het goed af); over de zoon van de mandarijn die een dorp voor overstromingen weet te behoeden; over soldaten die 's nachts op de onafzienbaar lange Grote Muur moeten waken en geesten zien rondwaren; over keizer Qin die per se begraven wilde worden samen met honderden terracotta krijgers; over het nieuwsgierige zoontje van een andere keizer dat de échte wereld wilde zien: voor hem werd een kleine 'échte wereld' aangelegd en zo ontstond het beroemde zomerpaleis ten noorden van Beijing.
Kleine en grote lezers zullen geboeid rondwaren in het China dat De Koster, kleurrijk ondersteund door Geert Vervaeke, heeft geschapen.
Verschenen in
Genre
Kind & Jeugd
Laatste editie
16 oktober 2003
Uitgeverij
Em Querido's Uitgeverij Kinderboek
ISBN
9789045100647
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic