Emilie & Voltaire

0

ilie du Ch let werd in 1706 geboren in Parijs, en liet al gauw blijken dat ze over een buitengewoon grote intelligentie beschikte. Ze werd onderwezen in tal van disciplines, maar haar meest favoriete vakken waren wiskunde en natuurkunde. Ze bezat bovendien een sprankelende persoonlijkheid en een groot talent voor het sluiten van vriendschappen. Geen wonder dus dat ze als jonge vrouw de aandacht van Voltaire trok. Ze werden geliefden en brachten hun dagen samen door met het bestuderen van de nieuwste natuurweten-schappelijke geschriften en met hun eigen studies - ilie, wier kennis van de natuurkunde die van Voltaire verre oversteeg, schreef over Leibniz en vertaalde en annoteerde het werk van Newton. Haar werk was zo vernieuwend, dat Albert Einstein het van fundamenteel belang voor zijn werk achtte.
In ilie & Voltaire laat David Bodanis zien dat ilie du Ch let ten onrechte uit de geschiedenis van de wetenschap verdwenen is. Tegelijkertijd vertelt hij op inspirerende en ontroerende wijze over de stormachitge liefdesgeshiedenis van twee van de meest invloedrijke denkers binnen de westerse wetenschap en schetst hij een fascinerend beeld van de tijd waarin zij leefden en werkten
David Bodanis studeerde wis- en natuurkunde aan de universiteit van Chicago en doceert aan de universiteit van Oxford. Van hem verschenen eerder E=mc2, bekroond met de Intermediair Wetenschapsboekenprijs, en Het elektrisch universum, bekroond met de Aventis Prize.
‘David Bodanis is een van de weinige auteurs die het werk van ilie du Ch let op waarde weten te schatten’- The Economist
‘Een onderhoudende dubbelbiografie over Voltaire en zijn minnares ilie du Ch let. De beschrijving van hun affaire is ontroerend. Bodanis geeft niet alleen een mooi beeld van het leven van zijn hoofdpersonen, maar ook van het voorrevolutionaire Frankrijk.’-de Volkskrant.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
382
Laatste editie
26 februari 2007
Uitgeverij
Ambo
ISBN
9789026319174
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic