Geheime routes en netwerken

0

Hallucinant reddingsverhaal van vier joodse kinderen
De Jodenvervolging in België in al haar facetten
Bijzonder aangrijpend menselijk document
Geschreven op basis van ooggetuigen
Joost Loncin
Geheime routes en netwerken
Joodse kinderen op de vlucht voor de holocaust
Jacky was vier. Zijn moeder liet hem achter, ergens in de Brusselse Marollen. Harteloos? Nee, het was 1943. Jacky’s moeder was joods. Ze nam de heldhaftige beslissing haar kind te redden, voor ze zelf ten onder ging in de holocaust.
Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er 65.000 joden in ons land, van wie 4.000 in de Marollen. Maar toen kwamen het jodenregister, de jodenster, de razzia’s en Auschwitz.
Er groeide verzet. Eerst van de joodse moeders, dan van buren, de armenhulp en verzetsorganisaties. Jacky kon samen met drie andere jongetjes onderduiken bij éénzelfde Brugse familie. Hij werd gered, maar zijn ouders niet. 25.000 joden uit België kwamen om in Auschwitz. We zijn daarmee nog niet in het reine. Dit boek is daarom confronterend.
Geheime routes en netwerken vertelt een hallucinant reddingsverhaal op basis van ooggetuigen. Over de jodenvervolging in België. Over terreur en toeval, moed en misère.
Joost Loncin studeerde Germaanse Filologie aan de K.U.Leuven. Hij was buitenlandredacteur bij Het Volk en is nu eindredacteur bij Het Nieuwsblad. Door Loncins oproep in de krant vond Jacky Borzykowski na zestig jaar zijn onderduikfamilie en zijn drie vriendjes terug
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
175
Laatste editie
05 juni 2003
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058262257
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic