Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Taalwetgeving

, , , ,

0

Welke gevolgen heeft de huidige politiekinstitutionele context van Brussel voor de wijze waarop de taalwetgeving wordt toegepast; wat is de impact ervan op de positie van de taalgemeenschappen en welke rol spelen de huidige Brusselse instellingen daarbij? Dit boek vormt de neerslag van een onderzoek naar de taalpraktijk op het niveau van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het werd in opdracht van de Ministers van Brusselse Aangelegenheden, Anne Van Asbroeck en Brigitte Grouwels uitgevoerd. Ingewikkelde situaties kunnen meestal pas goed begrepen worden als hun genese eerst geanalyseerd wordt.
Els Witte geeft in haar bijdrage een historisch overzicht over de vijfentwintig jaar gewestvorming, toen de instellingenverscheidene groeiimpulsen kregen en verschillende taalregimes door en naast elkaar bleven bestaan. De taalaspecten binnen de administratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormden het voorwerp van onderzoek door Machteld De Metsenaere. Uiteraard kon daarbij niet worden voorbijgegaan aan de taalkaders, een politiek heet hangijzer. De problematiek van het taalkader bij de brandweer bleek het meest conflictgeladen te zijn, daarvan getuigt de bijdrage van Jeffrey Tyssens. Een van de belangrijkste wijzigingen die in 1988 tot stand kwam, betrof het voogdijsysteem over de taalwetgeving in het Brusselse. Hoe het toezicht op de taalwetgeving door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt uitgeoefend, staat centraal in de tekst van Anja Detant.
De auteurs trekken de problematiek door tot november 1997. Daardoor wordt de afwikkeling van de onderhandelingen over het 'Taalhoffelijkheidsakkoord' en over de 'taalkaders' mee geanalyseerd.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
158
Laatste editie
20 februari 1998
Uitgeverij
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789054871903
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic