Het motet voor de Kardinaal

3

Terwijl een kleine jongen toekijkt hoe de molen van zijn ouders in vlammen opgaat, wordt hij bij zijn kraag gevat en als cadeautje voor de dochter van de overwinnaar meegevoerd. Omdat hij zicht met hand en tand verzet noemen ze hem Wolf. Als lijfeigene groeit hij op in het kasteel en als zijn uitzonderlijke stem wordt ontdekt, zingt hij voor de kasteelheer en zijn gevolg. Dan vlucht hij weg voor de onmogelijke liefde die hij voelt voor zijn meesteres en komt hij terecht in de legers van Karel de Stoute. Ook het leger ontvlucht hij nadat zijn hond in het oorlogsgeweld bruut is vermoord. Hij trekt verder de Alpen over en vindt eindelijk in Milaan de nieuwe muziek waarover hij al zoveel heeft gehoord. Het motet dat Josquin des Prés voor kardinaal Asconio Sforza heeft gecomponeerd opent een nieuwe wereld voor Wolf. Josquin neemt hem aan als leerling, het begin van een langdurige vriendschap. Door de pest worden zij uit hun stad verdreven en komen ze terecht in Rome. Met andere Nederlanders, Fransen en Spanjaarden leven zij, als zangers van de pasgebouwde Sixtijnse kapel, vrijwel uitsluitend voor de nieuwe muziek.
Als Josquin des Prés uit Wolfs leven verdwijnt, lijkt het of Wolf zich zal vereenzelvigen met de Italiaanse sfeer, tot een tweede, late liefdeservaring hem duidelijk maakt dat hij in Italië niet thuishoort. Hij keert terug naar de Nederlanden om voor de nieuwe muziek te leven.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
01 januari 2002
Uitgeverij
Querido's Uitgeverij BV, Em.
ISBN
9789021484822
Advertentie

Lezersrecensies (1)

PRACHTIGE ONTMOETING VAN TWEE MUZEN

door: Mees van den Bosch 1 like
Ik heb een aardig volle boekenkast met HEEL VEEL Theun de Vries. Vooral zijn historische en politiek geengageerde werken maken indruk. Maar nooit las ik een zo fraaie bundeling/combinatie van MUZIEK en LITERATUUR als in zijn roman Het motet voor de kardinaal. Ik heb het boek gelezen en steeds...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic