Advertentie
Het verscholen dorp

Het verscholen dorp

10
Rank 4662 Gelezen 10 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 53 Favoriet 0 Recensies 3
Non-fictie Spots 1   Topics 0

Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten - met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers.
Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen. Maar op 29 oktober 1944 ging het mis: twee SS'ers ontdekten het kamp. Een haastige ontruiming volgde en de meeste bewoners ontkwamen, op een achttal na. Zij moesten hun eigen graf graven en werden standrechtelijk geëxecuteerd, een zesjarig jongetje als laatste.

Genre
Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Aantal pagina’s
224
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
Laatste editie
22 oktober 2019
ISBN
9789046825884 , 9789046825969
+Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lees verder
Recensies

Keuze van de redactie
Marieke Scheers Hebban Recensent

Een indrukwekkend stukje Nederlandse geschiedenis

door: Marieke Scheers 1 like

Jeroen Thijssen (1959) is schrijver van zowel fictie als non-fictie boeken. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis, is journalist bij dagblad Trouw en werkte daarnaast ook voor de tv-programma’s Kassa en Dit is de dag.

Veertien jaar geleden werd zijn non-fictie boek Het verborgen dorp (2005)...

Indrukwekkend boek over de oorlog

door: A van Steeg 1 like ebook
Veel mensen zijn niet bekend met de geschiedenis van het verscholen dorp. Ik kende het verhaal en heb als kind het nagebouwde verscholen dorp bezocht, omdat mijn familie hier uit de buurt komt. Toen ik zag dat hierover een boek was geschreven, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. De subtitel...

Aandacht en waardering voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog

door: Erica Ganzevles 1 like
Jeroen Thijssen is historicus, schrijver en journalist. Hij schreef eerder Johannes van Dam, De biografie, dat op de longlist van de Brusselprijs 2019 stond, en hij schreef de romans Solitude en Hazer. Deze editie van Het verscholen dorp is een herdruk van de uitgave uit 2005. Toen was de titel...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook