Het wilde westen

1

‘Het wilde westen’ is een compacte kroniek die begint op de valreep van 2000 en eindigt na de verkiezingen van 2003, met als brandpunt natuurlijk ‘het revolutiejaar 2002’. Allerlei grote en kleine verwikkelingen passeren in ‘het wilde westen’ de revue. De politieke moord. Het nationale trauma. De opstand der burgers. Het Huwelijk. De schijnbare restauratie. Maar ook: de dood van een popster annex knuffeljunk. De cakewalk van de PVdA. Literatuur op tv. Goede en slechte seks volgens de nieuw-Nederlandse etiquette. De kogelbrief als nationale Valentijnskaart. De edelkitsch van ’s lands populairste cabaretier. De restauratie van de politieke porseleinkast in 2003.
De hoofdrol in ‘Het wilde westen’ is vanzelfsprekend voor de mand die naar letter en geest ineens alomtegenwoordig was: Pim Fortuyn. Bij leven gold Fortuyn als een charismatische Don Quichot. Na zijn dood vergeleken zelfs zijn meest kritische beschouwers ham met Erasmus, Multatuli of lord Byron. Was Pim Fortuyn inderdaad een on-Nederlands fenomeen? Of was hij met al zijn tegenstrijdigheden en in al zijn exaltatie juist typisch Nederlands? Welkom in het wilde westen.
Joost Zwagerman schreef zestien boeken, waaronder vijf romans en drie essaybundels. Over de columnist en essayist Zwagerman:
“Stukken van hoge kwaliteit. Een van de grote kwaliteiten van zijn beschouwingen is de vermenging van hoge en lage cultuur. Die diversiteit onderstreept nog eens Zwagermans frisse, onbevooroordeelde blik.” – Elsevier
“Scherp, analytisch, humoristisch (…) Joost Zwagerman is onze enige echte taalcoureur.” – Het Parool
“Een van de beste schrijvende essayisten van dit moment.” – NRC Handelsblad
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
31 mei 2011
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
ISBN
9789029558617 , 9789029577427
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic