Het wonderland achter de horizon

0

"Groninger Historische Reeks, 32
“…ain wonderlaand romdom ain wondre stad”,
zo wordt de provincie Groningen getypeerd in het Grönnens Laid, dat in 1919 voor het eerst in druk verscheen. Dit ‘Groninger volkslied’ is een van de vele verschijningsvormen van het Groninger regionaal besef, dat in de twintigste eeuw opkwam, bloeide en weer verdween. In Het wonderland achter de horizon beschrijft Daniël Broersma deze ontwikkeling en brengt hij haar in verband met factoren als de overgang naar de industriële samenleving, de omvangrijke binnenlandse migratie, de crisis van de jaren dertig, het cultuurpessimisme, de verzuiling en het nationalisme. Bovendien vergelijkt hij de Groninger beweging met regionale bewegingen elders.
Behalve een baanbrekende studie naar het ontstaan van regionale identiteiten in Nederland is 'Het wonderland achter de horizon' ook een levendige en boeiende beschrijving van een unieke periode uit de Groninger geschiedenis. Zo ontmoet u een grootindustrieel die een Groninger wereldtentoonstelling organiseerde, een herenboer die de plattelandscultuur als laatste redmiddel voor de samenleving presenteerde en een rode schoolmeester die in het westen van het land een Gronings woordenboek samenstelde.
Een onmisbaar boek voor iedereen die is geïnteresseerd in de Groningse geschiedenis of het fenomeen van regionale bewustwording.
Daniël Theodoor Broersma (1974) is historicus. 'Het wonderland achter de horizon' is de handelsuitgave van zijn gelijknamige proefschrift."
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
284
Laatste editie
29 december 2005
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023241874

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic