Hoe komen we van religie af?

1

Een geneesmiddel tegen aids zorgt voor een betere wereld, omdat het veel mensen behoedt voor lijden en vroegtijdig sterven. Ook een geneesmiddel tegen religie kan voor een betere wereld zorgen, want het behoedt veel mensen voor leed en onwetendheid. Het is tijd de mensheid te bevrijden van religie. Het is tijd religie niet meer met respect te behandelen alsof het iets waardevols is. Patiënten zijn waardevol, niet hun ziektes.
De laatste jaren is er een stortvloed aan boeken over en tegen religie verschenen die als Nieuw Atheïsme aangeduid wordt. Al deze boeken tonen aan dat religie een leugen is en een obstakel voor het goede leven en moraal. Ze diagnosticeren religie als een ziekte. Het is hoogtijd om daar een genezing voor te vinden.
In dit pamflet worden zeventien liberale strategieën aangedragen die zouden kunnen worden aangewend om van religie af te komen. Maar zoals een arts geen voet moet amputeren om iemand van voetschimmel te genezen, zo moet worden voorkomen dat het middel erger is dan de kwaal. Dit pamflet behandelt religie vanuit een liberaal-democratisch perspectief waarin de vrijheid van het individu de belangrijkste waarde is. Dit zorgt voor een ongemakkelijke, maar niet onoplosbare paradox.
Hoe komen we van religie af? is een praktische handleiding voor de bevrijding van de mens uit de ketenen van religie.

Floris van den Berg (1973) is filosoof, directeur van de seculier humanistische denktank Center for Inquiry Low Countries, bestuurslid van vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte en hij is betrokken bij de Verlichtingshumanisten en hun Virtueel Museum voor Kwetsende Kunst. Ook is hij initiatiefnemer van de atheïsmecampagne in Nederland. Hij schrijft over secularisme, atheïsme, dierethiek, milieufilosofie, mensenrechten en onderwijs. Hij publiceerde de roman Geleefde brieven. In het najaar 2009 verschijnt bij Houtekiet/Atlas Filosofie voor een betere wereld.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
156
Laatste editie
27 mei 2009
Uitgeverij
Houtekiet
ISBN
9789089180247 , 9789089245601 , 9789089245618

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 17,99 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 17,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic