In het spoor van ebola

3

'Geef mij maar wat virussen.' Toen de jonge onderzoeker Guido van der Goren in 1976 met dat verzoek naar zijn baas stapte, betekende dat de start van een onwaarschijnlijke carrière als virusjager. Een goedkope thermosfles met daarin d bloedstalen van een overleden Belgische missiezuster in Zaïre, zette hem op het spoor van een 'kanjer' van een virus: ebola. In de herfst van 1976 vertrok hij met een internationaal team naar Afrika om jacht te maken op het uiterst dodelijke virus. Met de recente verwoestende ebola-uitbraak in West-Afrika komt van der Groen veertig jaar na datum opnieuw zijn oude vijand en 'maîtresse' tegen.

In het spoor van ebola vertelt het spannende levensverhaal van een vermaarde onderzoeker en van de gevaarlijke virussen die overal schuilen. Een verhaal over geniale wetenschap in soms erbarmelijke omstandigheden, slingerend tussen ellende en hoop, tussen harde kritiek en ontwapenende humor. Een uniek document voor wie inzicht wil krijgen in virussen en de massahysterie die ze weleens veroorzaken.

Guido van der Groen is emeritus hoogleraar virologie en voormalig hoofd van de afdeling microbiologie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hij is medeontdekker van het ebolavirus. Hij schreef dit boek samen met biografe Christine Caals en wetenschapsjournalist Marc Geenen. Een uitgebreid archief met historisch foto- en videomateriaal is te vinden op www.inhetspoorvanebola.be.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
01 september 2015
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789401425995

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Lezersrecensies (2)

Over een dodelijke maîtresse Ebola genaamd.

door: veravb 1 like
Emeritus Hoogleraar virologie Guido van der Groen vertelt in dit boek over zijn leven met virussen en dan vooral zijn fascinatie voor Ebola en HIV. Beide zijn hem tijdens zijn werk in het Instituut voor Tropische Geneeskunde als het ware in de schoot gevallen. Hij begint zijn boek met het...

Over een boeiend en dodelijk virus

door: Nathalie B1 1 like
Dit is een boek dat opnieuw werkgerelateerd naar me toe komt gewaaid. Na Peter Piot (Geen tijd te verliezen) is het de beurt aan zijn vroegere collega Guido van der Groen om zijn memoires neer te schrijven die de ebolacrisis in 2014 als gelegenheid te baat neemt om zijn verhaal te vertellen over...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic