Jaarboek parlementaire geschiedenis 2011

0

Visie, dat is het centrale begrip waar het Jaarboek van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis dit jaar omdraait. Soms hebben visies tot wereldrampen geleid, maar vaak ook tot grote daden. Wat zou het politieke leven zonder visie zijn?
?Waar visie, waar uitzicht, ontbreekt, komt het volk om.? De gevleugelde woorden van PvdA-leider Joop den Uyl worden vaak aangehaald, zeker in tijden dat de politiek gekenmerkt wordt door kleurloosheid. Sinds de opkomst van figuren als Pim Fortuyn en Geert Wilders wordt zelden meer geklaagd over de vermeende saaiheid van het landsbestuur. Iedereen lijkt er opeens een visie op na te houden. Maar waartoe leidt deze bevlogenheid?
Dit jaarboek behandelt de historische en toekomstige betekenis van de drie ideologie?n die de Nederlandse politiek in de twintigste eeuw hebben vormgegeven
? liberalisme, sociaaldemocratie en christendemocratie.
Verder komen het perspectief dat vanuit conservatieve hoek en door populisten geboden wordt en de intrede, rond 1880, in het door liberalen gedomineerde parlement van antirevolutionairen en socialisten aan de orde.
Zoals altijd bevat dit Jaarboek recensies van nieuwe politieke boeken, necrologie?n van onlangs overleden politici en een kroniek van het voorbije politieke jaar.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
12 november 2011
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461055460
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic