Jeugd in de kolonie

0

'Jeugd in de kolonie' gaat over het wel en wee van het gezin van een gouvernementsambtenaar boven wiens hoofd de dreiging hing van een overplaatsing naar de 'buitengewesten', de eilanden op vele vaardagen verwijderd van Java. De overplaatsing zou de samenhang binnen het gezin drastisch verbreken.
Het verhaal gaat over een echte, eeuwenoude 'culturele samenleving', waarin vele minderheden vreedzaam naast elkaar leefden. Dit alles onder het juk van het strakke koloniale bewind, dat hier van verschillende kanten wordt belicht.
M. von Bartheld heeft de jaren tussen zijn geboorte in 1922 en zijn toetreden tot het leger in 1941, doorgebracht op verschillende plaatsen in het voormalig Nederlands Indië, van een gemoedelijk provinciestadje tot Bandoeng, de meest westerse en mondaine stad van de kolonie. Hij vertelt hoe een onvolwassene kan reageren op de omstandigheden in de nadagen van het kolonialisme. Dat hij zich daarbij laat leiden door zijn grote voorbeeld Theo Thijssen, komt duidelijk naar voren.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
359
Laatste editie
27 april 2006
Uitgeverij
Mijn Eigen boek
ISBN
9789076953519
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic