Leraar in verzet

Leraar in verzet

0
Rank 1810 Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 32 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Als de Duitsers Nederland in mei 1940 bezetten, is Johan Benders docent aan het Amsterdams Lyceum. Als betrokken docent Nederlands en geschiedenis is hij op het lyceum, dat onder leiding stond van de bevlogen rector Gunning, een charismatische leraar die grote indruk maakt op zijn leerlingen. Met een aantal van hen raakt hij betrokken bij het verzet, wanneer er vanaf 1941 Joodse leerlingen van school verwijderd worden. Samen met zijn vrouw stelt hij zijn huis open voor onderduikers.

Op 5 april 1943 wordt hij verraden en gearresteerd door de Sicherheitsdienst, en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Benders wordt niet alleen verdacht van hulp aan Joden, maar ook van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij bang is dat hij onder druk van de martelingen zal doorslaan, springt hij van de derde ring in de gevangenis naar beneden.

Mart Benders, zijn derde dochter, wordt enkele maanden na zijn dood geboren. Lange tijd heeft zij geen weet van de rol die haar vader in de Tweede Wereldoorlog vervuld heeft. Over de oorlog werd niet gesproken. Als zij zelf leerling wordt aan het Amsterdams Lyceum, loopt ze rond in een wereld die haar vader beter kende dan zij. Voor Mart zelf was haar vader daarvoor niet meer dan een straatnaambord in Amstelveen.

Leraar in verzet is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto’s en verhalen van mensen die haar vader gekend hebben, en die hem als leraar gehad hebben, leert Mart haar vader kennen en weet zij hem een waardige plek te geven, niet alleen in haar herinnering, maar ook in onze collectieve geschiedenis.
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
304
Laatste editie
20 april 2019
ISBN
9789045219721
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99
E-book prijsvergelijker
Advertentie