Lezen, een gebruiksaanwijzing

4

Artikelen 1

‘Is je roman autobiografisch? En bestaan je hoofdpersonages ook écht?’ Het zijn ongeveer de meest gestelde vragen aan een schrijver. Waarop deze vaak een ontwijkend antwoord mompelt. En toch laten talloze auteurs realiteit en fictie voortdurend haasje-over spelen. Natuurlijk scheppen ze niet uit het niets. Maar hoe gaan schrijvers daarbij te werk? En hoe komen hun personages tot stand? Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele en legt haarfijn uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren.

Van Gabriel García Márquez via Oscar Wilde en Jeroen Brouwers tot Gerard Reve, Virginia Woolf én Georges Perec: zijn zoektocht door de wereldliteratuur is even opwindend en verrassend als amusant. Leyman demonstreert vooral hoe de literaire verbeelding de vreemdste capriolen kan maken. Niets is wat het lijkt in literatuur. En dat is precies de reden waarom we er nooit genoeg van krijgen.

Lezen, een gebruiksaanwijzing blikt nieuwsgierig in de trukendoos van de schrijver en is gebaseerd op de fel gesmaakte rubriek in De Morgen. Het boek is door Brecht Evens voorzien van prachtige illustraties. Met medewerking van Charlotte van Hacht en Christophe Vekeman.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
13 november 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Polis
ISBN
9789463100038 , 9789463100427


Artikelen over Lezen, een gebruiksaanwijzing

150 jaar Alice in Wonderland
13 december 2015 7 likes
  Meer artikelen

Lezersrecensies (1)

Summier maar wel leuk

door: Bert van Brakel 2 likes
Leuk voor de liefhebbers van literatuur, ik had echter graag gezien dat de auteur wat dieper op de "verborgen personages", die ten grondslag hebben gelegen aan de romanpersonages, was ingegaan.
Maar wellicht heeft ie gedacht: "In den Beschränkung zeigt sich den Meister".
Jammer, wat mij betreft...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic