Niet zonder tranen

2

Artikelen 1

Arnoldus Winsemius wordt geboren in Leiden op 26 september 1634. Gedreven door een diep geloof streeft hij het grote doel na om in dienst van de VOC de kerstening van de heidenen op Formosa bevorderen.

Zijn verre nazaat Pieter Winsemius heeft op basis van de overgeleverde aantekeningen een prachtig, gedetailleerd memoriaal samengesteld, waarin hij Arnoldus op levendige wijze laat beschrijven wat hem in de periode van november 1650 tot september 1661 bezighoudt. Aan de hand van korte, heldere dagboekfragmenten lezen we hoe hij zich als jongeman voorbereidt op de zending, hoe hij verliefd wordt, hoe de maandenlange bootreis naar Azië verloopt en hoe hij samen met zijn gezin aan de andere kant van de wereld een leven opbouwt: met vallen en opstaan. Tegelijkertijd zijn we via Arnoldus getuige van de grote staatkundige, kerkelijke en militaire ontwikkelingen in een periode waarin de Republiek op de top van haar macht was en het leven in Formosa hard en snel. Niet zonder tranen verbindt daardoor de 'grote' geschiedenis met het leven van alledag binnen één familie.

Pieter Winsemius was werkzaam bij organisatieadviesbureau McKinsey & Company, twee maal minister van VROM, en lid van de WWR. In het spoor van zijn grootvader en vader is hij daarnaast een gedreven genealoog en onderzoeker van familiegeschiedenissen. Hij schreef op dit vlak onder meer Het koningsvaandel. Reis door het verleden van Friesland (2014).

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
264
Laatste editie
23 februari 2016
Uitgeverij
Prometheus • Bert Bakker
ISBN
9789035144149 , 9789035144156


Artikelen over Niet zonder tranen

Hebban Sterrenparade (6)
28 februari 2016
  Meer artikelen

Lezersrecensies (1)

Avonturen van een zeventiende-eeuwse zendeling in Formosa, verteld in dagboekvorm.

door: Joyce Bergvelt 1 like
Na het schrijven van Formosa, voorgoed verloren (FVV) was ik even een tijdje ‘Formosa-moe’, maar onlangs is het er toch van gekomen: het lezen van Pieter Winsemius’ roman Niet zonder Tranen. In februari 2016 had ik het geluk dat FVV als het ware mocht 'meeliften' met zijn roem, en werd het...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic