Nietzsche en Kant lezen de krant

4

Onze heilige waarheden hebben we de laatste eeuwen zien verdampen. Zelfs onze identiteit zijn we in de loop der tijd kwijtgeraakt. Hulpeloos dobberen we rond op een zee van informatie, nieuws en meningen, op zoek naar iets wat ons weer ankers geeft. De moderne journalistiek is ons daar niet erg behulpzaam bij: hypes dicteren de berichtgeving, lichtzinnigheid en entertainment de toon. Wat vandaag de opening van de voorpagina of het journaal is, is morgen alweer achterhaald en vergeten. Kan de filosofie ons uitkomst bieden? Haar tekortkoming is eerder het tegenovergestelde: diepgravende en ingewikkelde beschouwingen over de zin van het leven vullen de filosofiebibliotheken. Eeuwigheidswaarde hebben die boeken zeker, maar leren ze ons ook iets over het hier en nu?

In Nietzsche & Kant lezen de krant laat Rob Wijnberg zien dat de twee gebreken samen ook een kwaliteit kunnen zijn. Aan de hand van klassieke grootmeesters als Plato en Kant en moderne denkers als Fish en Rorty beantwoordt hij de meest prangende vragen uit de actualiteit. Zijn mensenrechten universele waarheden of westerse dogma's? Discrimineert Geert Wilders moslims als hij kritiek heeft op de islam? Klopt Rita Verdonks Regels zijn regels eigenlijk wel? En wat wordt er nu werkelijk bedoeld met dé Nederlander? Het resultaat: journalistiek met diepgang en filosofie met dagwaarde.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
03 maart 2009
Uitgeverij
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
ISBN
9789023440864
Advertentie

Lezersrecensies (2)

dilemma's in een breder perspectief geplaatst

door: gretige lezer 1 like
Toegankelijke, korte, filosofische bespiegelingen over allerlei dilemma's van deze huidige tijd. Interessant om te ervaren hoe deze in een andere context komen te staan als je ze in een breder tijdsbestek plaatst. Hierdoor lijkt er meer ruimte te ontstaan. Rob Wijnberg nam mij mee om thema's en...

Recensie Nietzsche en Kant lezen de krant

door: Ellen IJzerman (prowisorio) 1 like
Laat ik beginnen met de conclusie: om meerdere redenen teleurstellend. Ik weet dat je teksten op de achterflap met een korreltje zout moet nemen, maar om in dit geval te spreken van journalistiek met diepgang gaat me echt te ver. Ik lees regelmatig columns in kranten met meer diepgang dan ik in dit...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic