Operatie fortitude

1

'Fortitude is een van de meest ingenieuze spionage-operaties ooit.'
-Kim Philby,de bekendste spion uit de Koude Oorlog
In Operatie Fortitude reconstrueert Joshua Levine een geschiedenis vol intriges, drama en ook puur geluk. Een aantal landgenoten speelde een niet onbelangrijke rol in deze cruciale geallieerde operatie.
De opzet van Operatie Fortitude was de Duitse legerleiding te doen geloven dat de langverwachte invasie zou plaatsvinden bij Calais. Hiertoe werd een volledig fictieve legermacht ingezet, met valse codeberichten en een groot aantal dubbelspionnen. De man die door de Duitsers werd gezien als de belangrijkste geallieerde generaal, ijzervreter George Patton, voerde het 'papieren leger' aan.
Fortitude slaagt in haar opzet: op de 6e juni 1944, D-day, zijn de Duitsers er volledig van overtuigd dat de landing in Normandi? slechts een afleidingsmanoeuvre is voor de 'echte invasie'. De eerste dagen na D-day blijven belangrijke Duitse pantsertroepen in de regio Calais gestationeerd. Dat biedt de geallieerden de gelegenheid hun bruggenhoofd te versterken en uit te breiden.
'Het succes van D-day werd mogelijk door mannen die geen voet op de Normandische invasiestranden zouden zetten...'
Joshua Levine (1971) schrijft scenario's voor tv. Ook schreef hij een aantal boeken over WO1 en 2. Zijn boek over Ierland, Beauty & atrocity, kwam op de shortlist voor the Writers'Guild 2010 Non-Fiction Book of the Year. Operatie Fortitude is zijn meest recente boek.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
325
Laatste editie
01 april 2012
Uitgeverij
Just Publishers
ISBN
9789089752024
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic