ORegie, naar een professionele medezeggenschap in zeven stappen

,

0

Professionalisering. Het is al jaren hét toverwoord in medezeggenschapsland. Maar de vraag is: hoe krijg je die professionalisering dan voor elkaar? Hoe zet je zo'n ontwikkeling in gang? In dit boek een antwoord op die HOE-vraag en op vele andere vragen op basis van de aanpak die door GITP-adviseurs/trainers Jeannette Termeulen en Steven van Slageren is ontwikkeld: 'Regie op OR-ontwik-keling', ofwel: ORegie.
Reorganisaties, wetswijzigingen, druk op productie, de combinatie 'werk en privé'. Allemaal zaken die invloed hebben op het werk van de ondernemingsraad. Een omgeving met veel dynamiek dus. Soms lijkt het wel of je geleefd wordt en rondgeslingerd wordt zonder doel en richting. Regie hebben en houden in een dergelijke omgeving vraagt gerichte samenwerking. Optimaal gebruik maken van de aanwezig krachten, ervoor zorgen dat onderweg geen OR-collega letterlijk uit de boot valt, koers en richting houden in een omgeving die alles behalve overzichtelijk is.
Het beeld van 'rafting' is treffend met de situatie waarin ondernemingsraden zich bevinden. Spannend en uitdagend, maar ook met veel voldoening en plezier als je in staat blijkt de koers te regisseren. Dan moet de ondernemingsraad wel menig stroomversnelling goed nemen.
Veel ondernemingsraden hebben moeite voldoende kandidaten te vinden. De animo voor de medezeggenschap loopt terug. Lidmaatschap van de OR is soms onhandig voor je carrière. Niet omdat het tegen je gebruikt wordt, maar omdat het veel tijd
en aandacht vergt om het goed te doen. En als je dan een tijd in de OR gezeten hebt, kom je erachter dat er vaak niets gedaan wordt met al die ervaring en kennis die inmiddels is opgedaan.
Onder het motto:
Als je voor een paar maanden wilt plannen:
maak een actieplan
Als je voor een paar jaar wilt plannen:
maak een beleidsplan
Als je gaat voor continuïteit en effectiviteit:
ontwikkel OR-leden
Hebben de auteurs een overzichtelijk 7-stappen-plan ontwikkeld, waardoor de slagkracht van de OR verbetert, de kennis en ervaring meegenomen kan worden in de loopbaan van de OR-leden en het OR-werk ook nog leuker kan worden.
ORegie, naar een professionele medezeggenschap in zeven stappen wil vooral een praktisch boek zijn voor ondernemingsraden. Per stap geeft het boek concreet aan hoe de OR een volgende fase in zijn ontwikkeling kan zetten. Het boek is dan ook een belangrijk hulpmiddel voor iedere OR die zichzelf wil verbeteren.
Drs. Jeannette Termeulen en drs. Steven van Slageren zijn als opleider verbonden aan GITP Medezeggenschap. Ze hebben jarenlange ervaring in het opleiden van managers en ondernemingsraden. Jeannette Termeulen is daarnaast verbonden aan GITP OR Consulting, als consultant HRM en arbeidsvoorwaarden.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
150
Laatste editie
17 april 2007
Uitgeverij
Sdu Uitgevers
ISBN
9789012119085
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic